آموزش ریاضی به کودکان مبتلا به اوتیسم، در اغلب اوقات فرایندی چالشبرانگیز است. اما به کارگیری روشهای صحیح باعث موفقیت و پیشرفت قابلتوجه کودک میشود.
حتما بخوانید: روش های آموزش به کودکان اوتیسم
ریاضی بهخودیخود بسیار دشوار است و داشتن اختلالی مانند اوتیسم نیز یادگیری آن را سختتر میکند. اما توجه به این نکته ضروری است که آموزش صحیح ریاضی به کودکان مبتلا به اوتیسم، باعث پیشرفت قابلملاحظه آنها میشود. در ادامه به توضیح استراتژیهای صحیح آموزش ریاضی میپردازیم:
استفاده از ابزارهای بصری و فعالیتهای عملی
استفاده از ابزارهای بصری و فعالیتهای عملی، روشی مؤثر برای آموزش ریاضی به کودکان مبتلا به اوتیسم است. این ابزارها باعث میشوند آنها مفاهیم ریاضی را بهصورت ملموس درک کنند.
بهعنوان مثال، استفاده از چرتکه، بلوکها و اسباببازیهای مختلف به یادگیری جمع و تفریق کمک میکند. بهعلاوه میتوانید از تصاویر متحرک، نقاشیها، کارتنها یا ساخت اشکال برای تدریس اشکال و زوایا استفاده کنید.
آموزش انفرادی
آموزش انفرادی یکی دیگر از راهبردهای مؤثر برای آموزش ریاضی به کودکان مبتلا به اوتیسم است. هر دانشآموز مبتلا به اوتیسم منحصربهفرد است و شاید نقاط قوت و چالشهای متفاوتی درمورد ریاضی داشته باشد. مربیان میتوانند با تطبیق آموزش با نیازهای هر دانشآموز، به آنها در پیشرفت و ایجاد اعتمادبهنفس کمک کنند.
یکی از راههای ارائه آموزشهای انفرادی استفاده از رویکرد چندحسی است. بهعنوان مثال، برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم از مواد قابللمس مانند ماسه یا خاک رس برای کمک به درک مفاهیم ریاضی استفاده میکنند. دیگران ممکن است از فناوریهایی مانند تبلت یا برنامههای کامپیوتری برای کمک به تمرین مهارتهای ریاضی استفاده کنند.
استفاده از مثالهای واقعی
استفاده از مثالهای واقعی نیز میتواند راه مؤثری برای آموزش ریاضی به کودکان مبتلا به اوتیسم باشد. دانشآموزان با استفاده از مثالهای مرتبط با زندگی خود میتوانند کاربردهای عملی مفاهیم ریاضی را درک کنند. بهعنوان مثال برای آموزش کسرها از آشپزی یا پخت نان استفاده کنید تا کودک راحتتر آن را به خاطر بسپارد.
بهعلاوه استفاده از مثالهای واقعی به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک میکند تا مهارتهای حل مسئله خود را توسعه دهند. مربیان با ارائه سؤالات واقعی به دانشآموزان کمک میکنند دانش ریاضی را به روشی معنادار به کار گیرند و اهمیت آن را در همه وجوه زندگی درک کنند.
استفاده از چرتکه
چرتکه یکی از ابزارهای باستانی برای شمارش اعداد است. این ابزار، احساس و توجه کودکان مبتلا به اوتیسم را به موضوع شمردن اعداد جلب میکند و مهارتهای ریاضی را به آنها میآموزد. امروزه انواع مختلفی از چرتکه وجود دارند که برای جذب کودکان طراحی شدهاند. تهیه چرتکهای با طرح و رنگ جذاب باعث علاقه بیشتر کودک مبتلا به اوتیسم به یادگیری میشود.
استفاده از فلشکارت
فلشکارتها یکی از محبوبترین ابزارها برای آموزش مهارتهای ریاضی مانند جمع، تفریق، ضرب، تقسیم، شمارش زمان یا پول هستند. اگر معلم هستید، احتمالاً تا به حال از فلشکارتها در کلاس خود استفاده کردهاید، اما شاید ندانید که آنها میتوانند به کودکان مبتلا به اوتیسم در درک مفاهیم ریاضی کمک کنند.
فلشکارتها هم مانند چرتکهها یکی از بهترین ابزارهای یادگیری ریاضیات هستند. آنها بهخاطر جذابیت بصریای که دارند توجه کودک مبتلا به اوتیسم را به خود جلب میکنند. همچنین قابللمس بودن آنها نیز باعث میشود کودک راحتتر عملیات را بیاموزد. بهعلاوه هر کارت یک عملیات را به کودک آموزش میدهد، بنابراین با چندین بار تمرین متوجه موضوع میشود.
میتوانید از فلشکارتها برای آموزش موارد زیر استفاده کنید:
- شناختن و شمارش اعداد
- آشنایی و شمردن اشکال هندسی
- عملیات ریاضی
- شمارش پول
- یادگیری واحدهای زمانی
- یادگیری مفاهیم کسرها
استفاده از موسیقی
موسیقی، یادگیری و حافظه را تقویت میکند. از آهنگهایی که به یادگیری اصول اولیه ریاضی کمک میکنند، استفاده کنید. مزیت این رویکرد این است که کودک در حال بازی کردن، غذا خوردن یا انجام فعالیتهای روزانه میتواند آهنگ گوش کند و بهطور ناخواسته ریاضیات را یاد میگیرد.
سه اصل اساسی برای آموزش ریاضی به کودکان مبتلا به اوتیسم
یکی از استراتژیهای مهم برای آموزش ریاضی به کودکان مبتلا به اوتیسم این است که آموزشهای خود را بر اساس سه اصل زیر آماده کنید. صرفنظر از اینکه در حال آموزش چه مطلبی هستید، همیشه میتوانید مثالهای عینی، اصول آشنایی و تعمیم را به کار ببرید. درواقع این اصول مکمل یکدیگر هستند و به شما کمک میکنند روند یادگیری را تقویت کنید. در ادامه به توضیح این مطلب میپردازیم که چگونه هر یک از این اصول باعث میشوند کودکان مبتلا به اوتیسم مهارتهای اساسی ریاضی را بیاموزند:
مثالهای عینی
در طول آموزش میتوانید از مثالهای عینی و قابل مشاهده استفاده کنید. بهعنوان مثال به کمک اسباببازیها یا میوهها به آموزش جمع و تفریق بپردازید. همچنین میتوانید از میوهها برای آموزش شمارش استفاده کنید. این روش آموزشی به کودک کمک میکند قبل از حل معادلات بر روی کاغذ، بهطور شهودی برخی از عملیات اصلی ریاضی را بیاموزد.
اصل آشنایی
بهتر است برای آموزش مفاهیم ریاضی از موقعیتهای آشنا در زندگی روزمره استفاده کنید. بهعنوان مثال برای آموزش دایره از شکل بشقاب یا میوههای گرد استفاده کنید. استفاده از چهرههای آشنا نیز منجر به افزایش توجه و انگیزه کودکان مبتلا به اوتیسم میشود. درواقع استفاده از اصل آشنایی در طول آموزش باعث میشود کودک مبتلا به اوتیسم عملکرد بهتری داشته باشد.
اصل تعمیم
اصل دیگری که میتواند در آموزش ریاضی به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک قابلتوجهی کند، اصل تعمیم است. به عبارت دیگر، ارائه چندین مثال مختلف از یک مفهوم در درک اینکه مفهومی خاص برای بسیاری از چیزها کاربرد دارد، بسیار مفید است. بهعنوان مثال در طول آموزش جمع، فقط از جمع بستن میوهها استفاده نکنید بلکه از مثالهای دیگری مانند لباس، ساختمان، گل و ... نیز استفاده کنید تا کودک تشویق شود عملیات جمع را تکرار کند.
حتما بخوانید: اختلال یادگیری در کودکان اوتیسم
خدمات آموزشی گروه توانبخشی راه کمال برای کودکان اوتیسم
اختلال اوتیسم بر توانایی یادگیری ریاضیات تأثیر میگذارد. کودکان مبتلا به اوتیسم در نحوه عملکرد، سازماندهی افکار و برنامهریزی با چالشهای زیادی مواجه میشوند. بنابراین یکی از دغدغههای والدین این کودکان، آموزش دروس مختلف بهخصوص ریاضیات به آنها است. در این راستا، کارشناسان گروه توانبخشی راه کمال پس از مطالعه و بررسی شرایط کودک، روشی منحصربهفرد برای آموزش ریاضیات طراحی میکنند. روش طراحیشده منجر به پیشرفت کودک شما میشود و در برخی موارد نبوغ او را در ریاضیات بهمعرض نمایش میگذارد. بنابراین اگر فرزند دلبند شما مبتلا به اوتیسم است و فکر میکنید در ریاضیات ضعف دارد، به مرکز ما مراجعه کنید و از راهنماییهای کارشناسان ما بهرهمند شوید.
منابع: