یادگیری یکی از مهمترین قسمتهای رشد کودک است. کودکان مبتلا به اوتیسم بهخاطر محدودیتهایی که دارند در یادگیری با چالش مواجه میشوند. در این مطلب به بررسی اختلالات یادگیری و رابطه بین اوتیسم و یادگیری در کودکان مبتلا به اوتیسم میپردازیم.
آیا اوتیسم نوعی اختلال یادگیری است؟
اختلال اوتیسم، نوعی اختلال یادگیری نیست. اما ممکن است مبتلایان به اوتیسم تحت تأثیر یکی از انواع اختلالات یادگیری قرار بگیرند. اوتیسم میتواند تأثیرات قابلتوجهی بر رشد کودک داشته باشد. همچنین کودک مبتلا به اوتیسم با چالشهای مختلفی در زندگی روبرو میشود.
تأثیر اوتیسم بر یادگیری
تأثیر اختلال اوتیسم بر مهارتهای کلامی و زبانی، تعاملات اجتماعی، عملکردهای اجرایی و کنترل حرکتی میتواند باعث ایجاد موانع رشدی قابلتوجهی برای یادگیری شود. کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است در سنین بالاتری نسبت به همسالان خود شروع به حرف زدن کنند، از زبان بهشکلی متفاوت استفاده کنند یا اصلاً با استفاده از زبان ارتباط برقرار نکنند. اختلال اوتیسم بر استفاده از نشانههای اجتماعی، زبان بدن و تماس چشمی برای برقراری ارتباط با دیگران تأثیر میگذارد و این مسئله تأثیرات زیادی بر یادگیری و اجتماعی شدن دارد. بهعلاوه کودکان مبتلا به اوتیسم در درک و پیروی از دستورالعملها، پردازش حسی و ایجاد ارتباط بین مفاهیم یا ایدهها مشکل دارند. درواقع این ناتوانیها تأثیر بهسزایی بر یادگیری آنها میگذارند.
مشکلات یادگیری مرتبط با اوتیسم
اختلالات رایج یادگیری شامل نارساخوانی، نارسانویسی و اختلال یادگیری ریاضی هستند.
اختلالات یادگیری، عملکرد مغز را بهگونهای تغییر میدهند که فرایندهای شناختی مرتبط با یادگیری را تحت تأثیر قرار میدهد. بهعنوان مثال، اختلالی مانند نارساخوانی، توانایی فرد در خواندن را ازطریق چالشهایی با تشخیص و رمزگشایی کلمات تحت تأثیر قرار میدهد. نارساخوانی هیچ ارتباطی با هوش افراد ندارد. سایر اختلالهای رایج یادگیری عبارتاند از اختلال یادگیری ریاضی که بر ریاضیات تأثیر میگذارد و اختلال نارسانویسی که بر نوشتن تأثیرگذار است.
همه این اختلالها میتوانند مستقل از اختلال اوتیسم یا در کنار آن رخ دهند. تحقیقات نشان میدهند کودکانی که مشکل نارساخوانی دارند، احتمالاً از مشکلات پردازش بینایی و شنوایی نیز رنج میبرند. علاوه بر این، برخی از کودکان مبتلا به اختلال نارساخوانی ممکن است در زمینههای خاصی مانند طراحی، منطق و مهارتهای خلاقانه نقاط قوت داشته باشند.
ما سعی کرده ایم مقالات کاملی در خصوص روش های آموزش به کودکان اتیسم برای شما آماده کنیم تا بتوانید به فرزند اوتیستیک خود در یادگیری مباحث درسی اش کمک کنید:
دانشآموزان مبتلا به اوتیسم با چه چالشهایی مواجه هستند؟
دانشآموزان مبتلا به اوتیسم در مدرسه ممکن است در یادگیری موضوعات مختلف به حمایت بیشتری نیاز داشته باشند. مدرسه معمولاً محیط مناسبی برای کودکان مبتلا به اوتیسم نیست، و این میتواند در طول سال تحصیلی و حتی بعد از آن مشکلاتی جدی ایجاد کند. علاوه بر جنبههای آموزشی زندگی دانشآموزان، کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب درزمینه مهارتهای اجتماعی زیر دچار مشکل میشوند:
- ایجاد و حفظ مکالمه
- ایجاد و حفظ روابط
- سازگار بودن با برنامهها
- حفظ توجه
- حفظ تماس چشمی
- برقراری ارتباط کلامی
اختلالات یادگیری غیرکلامی
از هر 25 کودک، 1 کودک دارای ناتوانی در یادگیری غیرکلامی (NVLD) است. افراد مبتلا به این اختلال معمولاً با بیان کلامی مشکلی ندارند بلکه مشکل آنها ناتوانی در پردازش بصری- فضایی است. ناتوانی در یادگیری غیرکلامی بر درک کودک از نشانههای غیرکلامی تأثیر میگذارد و منجر به چالشهایی در تعاملات اجتماعی میشود. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است در درک ایدهها یا نحوه ارتباط آنها با یکدیگر در سطح مفهومی مشکل داشته باشند. معمولاً افراد مبتلا به اختلال یادگیری غیرکلامی در زمینهای خاص مانند آگاهی بصری، فضایی یا عملکرد اجرایی مشکل دارند.
همانطور که میبینید علائم این اختلال با علائم رفتاری و شناختی رایج اختلال اوتیسم همپوشانی دارند. درست مانند برخی از افراد مبتلا به اوتیسم، فرد مبتلا به اختلال یادگیری غیرکلامی با مهارتهای حرکتی، سازماندهی و درک ارتباطات غیرکلامی و موقعیتهای اجتماعی دستوپنجه نرم میکند. بحثهای قابلتوجهی درمورد ارتباط بین ناتوانی یادگیری غیرکلامی با اوتیسم وجود دارند. باوجودیکه این دو بیماری علائم مشترک زیادی دارند، کارشناسان آنها را بهصورت جدا در نظر میگیرند. درواقع تمام افرادی که مبتلا به اختلال یادگیری غیرکلامی هستند، مبتلا به اختلال اوتیسم نیستند.
چرا دانشآموزان مبتلا به اوتیسم به پشتیبانی بصری نیاز دارند؟
ازآنجاییکه مغز در افراد مبتلا به اوتیسم اطلاعات را متفاوت پردازش میکند، پشتیبانی بصری میتواند به درک اطلاعات جدید کمک کند. بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم یادگیرندگان بصری هستند. پشتیبانی بصری در یادگیری به شکلهای زیر خود را نشان میدهد:
- نقاشی یا هنر
- عکس
- نمودار
- فیلم
- اسباببازی یا اشیاء
- برنامه یا تقویم بصری
رابطه اختلال بیشفعالی و اوتیسم با یادگیری
اختلال نقص توجه و بیشفعالی بهخودیخود نوعی اختلال یادگیری در نظر گرفته نمیشود. بااینحال، این اختلال میتواند با اختلالات یادگیری رابطه داشته باشد و موانع متعددی را برای یادگیری ایجاد کند. اختلال بیشفعالی اغلب در کنار اختلال اوتیسم دیده میشود. تحقیقات نشان میدهند 30 تا 50 درصد از کودکان مبتلا به اوتیسم، علائم اختلال کمبود توجه و بیشفعالی را نشان میدهند. بیشفعالی نیز مانند اوتیسم بر عملکرد اجرایی تأثیر میگذارد. بنابراین میتواند یادگیری را مهار کند؛ زیرا تمرکز پایدار، برنامهریزی و مدیریت زمان تأثیر قابلتوجهی بر عملکرد تحصیلی میگذارند.
اختلالات یادگیری ناشی از اوتیسم چه تأثیر بر سلامت روان دارند؟
اختلالات یادگیری در کنار اوتیسم میتوانند منجر به بیماریهای سلامت روان شوند. افراد مبتلا به اختلالات یادگیری معمولاً مشکلات اضطراب، افسردگی و عزتنفس را تجربه میکنند. تحقیقات نشان میدهند کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری در مقایسه با همسالان بدون اختلال یادگیری، تنهایی و غم بیشتر و رضایت اجتماعی کمتر را تجربه میکنند. بنابراین، هنگامی که اختلالات یادگیری در کنار اوتیسم رخ میدهند، کودکان بیشتر درمعرض خطر بیماریهای سلامت روان قرار میگیرند.
خدمات آموزشی گروه توانبخشی راه کمال برای کودکان اوتیسم
اختلال اوتیسم، نوعی اختلال یادگیری نیست اما بهخاطر محدودیتها و چالشهایی که برای کودک ایجاد میکند منجر به کند شدن روند یادگیری میشود. کودکان مبتلا به اوتیسم با اختلالات یادگیری متعددی ازجمله نارساخوانی، نارسانویسی و اختلال یادگیری ریاضی مواجه میشوند. یکی از خدمات گروه توانبخشی راه کمال، کمک به این کودکان برای تهسیل روند یادگیری است. متخصصان این مرکز راهکارهایی برای کاهش تأثیر اختلال اوتیسم بر یادگیری ارائه میکنند. آنها پس از معاینه کودک شما، نقاط قوت و ضعف او را مییابند و متناسب با شرایط او به ارائه روشهای ارتقاء روند یادگیری میپردازند. بنابراین اگر کودک شما مبتلا به اوتیسم بوده و در یادگیری دچار مشکل شده است، به ما مراجعه کنید و از خدمات کادر باتجربه ما بهرهمند شوید.
منابع
appliedbehavioranalysisprograms.com
سوالات متداول
افراد مبتلا به اوتیسم برای تمرکز بر روی موضوعات موردعلاقه خود مشکل دارند. به همین دلیل است که یادگیری فردی و ابزارهایی مانند بازیدرمانی در آموزش و پرورش مهارتها مؤثر هستند. افراد مبتلا به اوتیسم بهدلیل مشکلات پردازش حسی، تفسیر اطلاعات و تنظیم توجه، قادر به تمرکز نیستند.