• ۰۹۰۲۳۹۵۱۱۱۱
  • پیروزی، بین مترو‌ نبردو‌ پیروزی، صددستگاه، کوچه ایلخان، پلاک۱۲، طبقه۵، واحد۹
  • خیابان شریعتی، بالاتر از ظفر، کوچه آبان، پلاک۹، طبقه ۵، واحد۹
  • درمان در منزل - ویزیت آنلاین
بهترین روش‌های رفتار درمانی برای کودکان با مشکلات رفتاری

بهترین روش‌های رفتار درمانی برای کودکان با مشکلات رفتاری

مدت مطالعه: دقیقه
انتشار : ۰۷ بهمن ۱۴۰۲

رفتار درمانی کودکان به رفع رفتارهای ناسالم کودکان است که تأثیر قابل‌توجهی بر روابط اجتماعی و زندگی روزمره آن‌ها دارند، کمک می‌کند و به کودک می‌آموزد مهارت‌های زندگی مانند توانایی مدیریت استرس، خشم و ناامیدی را فرا بگیرد.

یکی از مشکلاتی که باعث نگرانی والدین می‌شود،‌ رفتارهای ناسالم کودکان است که تأثیر قابل‌توجهی بر روابط اجتماعی و زندگی روزمره آن‌ها دارند. رفتار درمانی به رفع این مشکل کمک می‌کند و به کودک می‌آموزد مهارت‌های زندگی مانند توانایی مدیریت استرس، خشم و ناامیدی را فرا بگیرد. در این مطلب به بررسی رفتار درمانی و روش‌های آن می‌پردازیم.

رفتار درمانی کودکان

رفتاردرمانی اصطلاحی کلی برای انواع درمان‌هایی است که برخی اختلالات سلامت روان را درمان می‌کند. این شکل از درمان به‌دنبال شناسایی و کمک به تغییر رفتارهای خودمخرب یا ناسالم است. این متد درمانی بر این اصل استوار است که همه رفتارها آموخته می‌شوند و می‌توان رفتارهای ناسالم را تغییر داد. تمرکز رفتاردرمانی اغلب بر روی مشکلات فعلی و نحوه تغییر آن‌ها است.
رفتاردرمانی می‌تواند به کودک شما کمک کند تا عادات و رفتارهای سالم را بیاموزد تا بتواند در مدرسه، خانه و محل کار پیشرفت قابل‌توجهی داشته باشد. متعهد شدن به رفتار درمانی ممکن است طاقت‌فرسا باشد. اما یکی از بهترین راه‌هایی است که می‌توانید به‌وسیله آن از فرزندتان در چالش‌های عاطفی و رفتاری حمایت کنید.

 

رفتاردرمانی کودکان

چه زمانی کودکان به رفتاردرمانی نیاز دارند؟

اگر فرزند شما رفتارهای زیر را از خود بروز می‌دهد، به رفتار درمانی نیاز دارد:

  • بروز رفتارهایی که باعث ایجاد اختلال در مدرسه می‌شوند.
  • بروز رفتارهایی که به زندگی اجتماعی او یعنی دوست‌یابی یا حفظ دوستان آسیب وارد می‌کنند.
  • بروز رفتارهایی که متناسب با سن او نیستند. به‌عنوان مثال، کودک 12 ساله نباید مانند کودک 2 ساله عصبانی شود.

 

علاوه بر رفتارهای ذکرشده، اگر کودک رفتارهای زیر را از خود نشان دهد،‌ قطعاً به کمک نیاز دارد. بنابراین بلافاصله او را نزد مشاور ببرید:

چه زمانی کودکان به رفتاردرمانی نیاز دارند؟

  • امتناع از تغییر: رفتارهای خود را بدون توجه به عواقب آن تغییر نمی‌دهد.
  • پرخاشگری: دائماً وسایل را می‌شکند، دیگران را آزار می‌دهد یا تهدید می‌کند.
  • عدم همدلی: به نظر می‌رسد که او به دیگران و احساسات آن‌ها اهمیت نمی‌دهد.
  • خودآزاری: به‌طور مداوم به خود آسیب می‌رساند. به‌عنوان مثال ،سر خود را به دیوار می‌کوبد.
  • ظلم به حیوانات: سعی می‌کند به حیوانات صدمه بزند.

رفتار درمانی چگونه می‌تواند به فرزند شما کمک کند؟

کودکانی که رفتارهای چالش‌برانگیز یا خطرناک از خود نشان می‌دهند، می‌توانند از رفتاردرمانی بهره ببرند. این نوع درمان بر درک افکار و احساسات و تأثیرات آن بر رفتارهای کودکان متمرکز است. همچنین به آن‌ها کمک می‌کند تا انتخاب‌های بهتری داشته باشند.
محور رفتاردرمانی تبدیل رفتارهای نامطلوب به مطلوب است. اولین قدم این است که محرک‌هایی که باعث رفتار ناخواسته می‌شوند و دلیل ایجاد آن‌ها را کشف کنید. سپس، کودکان باید بتوانند تشخیص دهند که افکاری که درمورد این محرک‌ها دارند، صحیح نیستند. درنهایت، این افکار باید به‌شکلی مثبت‌تر شکل بگیرند. رفتار درمانی بر چهار اصل اساسی ذیل استوار است:

  • تقویت رفتار خوب با تحسین یا نوعی پاداش
  • نادیده گرفتن رفتارهای نامناسب کودک
  • سلب امتیاز برای رفتارهای فاحشی که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت
  • حذف محرک‌هایی که باعث رفتار ناخواسته می‌شوند


رفتار درمانی به کودکان کمک می‌کند تا رفتارهای تکانشگری و نافرمانی کمتری نشان دهند، خشونت کمتری داشته و کنترل بهتری بر افکار خود داشته باشند. همچنین به آن‌ها کنترل بیشتر و تصویر بهتری از خود نشان داده و توانایی حل مسئله و مکانیسم‌های مقابله‌ای را در آن‌ها بهبود می‌دهد.

خدمات رفتاردرمانی کودکان

خدمات رفتاردرمانی کودکان

چه کسانی باید تحت رفتار درمانی قرار بگیرند؟

رفتار درمانی می‌تواند کودکان مبتلا به طیف گسترده‌ای از اختلالات روانی را درمان کند. متداول‌ترین مشکلاتی که می‌توانند توسط درمانگر و با شیوه رفتار درمانی معالجه شوند، عبارت‌اند از:

  • افسردگی
  • اضطراب
  • اختلالات هراس
  • مسائل مربوط به خشم

از این متد درمانی همچنین می‌توان برای درمان بیماری‌ها و اختلالات زیر در کودکان استفاده کرد:

  • اختلالات اشتها و پرخوری یا کم‌خوری
  • اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
  • اختلال دوقطبی
  • بیش‌فعالی
  • فوبیا ازجمله هراس‌های اجتماعی
  • وسواس فکری (OCD)
  • صدمه به خود
  • سوءمصرف مواد
  • اوتیسم

 حتما بخوانید: بیش‌فعالی کودکان چیست؟

تکنیک‌های رفتار درمانی کودک

انواع مختلفی از رفتاردرمانی وجود دارند که در ادامه به بررسی برخی از آن‌ها می‌پردازیم:

 

تکنیک‌های رفتاردرمانی کودک

 

درمان شناختی‌رفتاری (CBT)

درمان شناختی‌رفتاری نوعی گفتاردرمانی است که به کودکان کمک می‌کند تا الگوهای تفکر و رفتار منفی را تغییر دهند. این درمان به فرزند شما آموزش می‌دهد افکار منفی را با افکار مثبت جایگزین کرده و تأثیر اعمالش بر خود و دیگران را درک کند. درمان شناختی‌رفتاری برای کودکانی که می‌توانند درمورد چالش‌های خود صحبت کنند، بهترین کارایی را دارد.
این روش درمانی به کودکان مبتلا به اوتیسم، بیش‌فعالی، افسردگی و تروما کمک می‌کند تا افکار و احساساتی را که منجر به رفتارهای مضر یا نامطلوب می‌شوند، پردازش کنند. به‌عنوان مثال، کودک مبتلا به بیش‌فعالی برای انجام تکالیف مدرسه مشکل دارد. درمانگر به کودک کمک می‌کند پروژه‌های بزرگ‌تر را به مراحل کوچک‌تر و آسان‌تر تقسیم کند تا نتیجه رفتاری او را تغییر دهد.

رفتاردرمانی دیالکتیک (DBT)

رفتار درمانی دیالکتیک به کودکان کمک می‌کند تا یاد بگیرند که احساسات شدید را مدیریت، رفتارهای خود را تنظیم کرده و روابط معناداری با دیگران برقرار کنند. این روش درمانی به‌ویژه برای کمک به کودکانی که با طغیان‌های انفجاری یا مشکل در مدیریت احساسات شدید مانند غم و اندوه یا عصبانیت مواجه هستند، کاربرد دارد.
رفتار درمانی دیالکتیک بر مفهوم تمرکز حواس تأکید دارد و به کودکان آموزش می‌دهد که بدون قضاوت با احساسات فعلی خود هماهنگ باشند. همچنین بر کمک به کودکان در یادگیری مهارت‌هایی تمرکز دارد که می‌توانند برای مدیریت موقعیت‌های چالش‌برانگیز عاطفی استفاده شوند. به‌عنوان مثال، اگر کودک در موقعیتی خاص احساس آشفتگی کند، ممکن است تکنیک‌های آرام‌بخشی مانند تنفس عمیق به او آموزش داده شوند.

درمان فعال‌سازی رفتاری (BAT)

فعال‌سازی رفتاری ابزاری عالی برای کودکانی است که با افسردگی یا اضطراب سروکار دارند. این روش درمانی بر اساس این تئوری است که اگر کسی ازنظر عاطفی دچار مشکل است، درگیر شدن در فعالیت‌های مثبت می‌تواند به بهبود ذهنیت او کمک کند.
زمانی که فعالیت‌ها با ارزش‌های کودک همسو باشند، این درمان معمولاً مؤثرتر است. برای مثال، اگر فرزند شما برای وقت گذراندن با دوستان خود ارزش قائل است اما به پیام‌ها پاسخ نمی‌دهد یا با آن‌ها بیرون نمی‌رود، درمانگر به او کمک می‌کند تا برای برقراری ارتباط مجدد گام‌های عملی بردارد. رویکرد دیگر این است که به بررسی فعالیت‌هایی که فرزندتان دیگر در آن‌ها شرکت نمی‌کند بپردازید و آنچه را که در رفتارهای اجتنابی او نقش دارند، تحلیل کنید.

بازی‌درمانی با محوریت کودک

بازی‌درمانی برای کودکان کوچک‌تری که هنوز نمی‌توانند احساسات خود را با کلمات بیان کنند، بهترین روش درمانی است. با بازی‌درمانی، کودک از اسباب‌بازی‌ها برای نمایش صحنه‌هایی از زندگی روزمره خود استفاده می‌کند. این روش به آن‌ها اجازه می‌دهد تا مهارت‌های مقابله‌ای سالم را تمرین کنند و بر احساسات خود کنترل داشته باشند.
درمانگر همچنین می‌تواند از بازی‌درمانی برای کمک به کودک برای پردازش تروما، ایجاد عزت نفس و توسعه مهارت‌های حل مسئله استفاده کند. این نوع درمان برای کودکانی که تخیل قوی دارند و می‌توانند احساسات خود را ازطریق بازی بیان کنند، بهترین کارایی را دارد.

خانواده‌درمانی

خانواده‌درمانی به کل خانواده کمک می‌کند محیطی سالم برای کودک ایجاد کنند. این روش درمانی به والدین کمک می‌کند تکنیک‌های فرزندپروری را بهتر بیاموزند، از خواهر و برادر کودکانی که دارای مشکلات رفتاری هستند، حمایت می‌کند و به همه اعضای خانواده اجازه می‌دهد تا نیازهای خود را به روشی ایمن و حمایتی بیان کنند.
خانواده‌درمانی همچنین به شناسایی عوامل محیطی‌ای که ممکن است در رفتارهای چالش‌برانگیز کودک شما نقش داشته باشند، کمک می‌کند. به‌عنوان مثال، اگر والدین در تعیین مرزهای رفتاری مشکل داشته باشند، درمانگر می‌تواند راهنمایی‌هایی را در ارتباط با انتظارات آن‌ها ارائه دهد.

تحلیل رفتار کاربردی (ABA)

تحلیل رفتار کاربردی، مداخله‌ای مبتنی بر علم است که از پاداش‌های مثبت برای شکل دادن و تقویت رفتارهای موردنظر استفاده می‌کند. این روش درمانی برای کودکان مبتلا به اوتیسم بسیار مفید است؛ زیرا به آن‌ها کمک می‌کند تا مهارت‌های اجتماعی، کلامی و حرکتی‌ای را که نمی‌توانند مانند همسالان خود بیاموزند، فرا بگیرند.
هدف روش تحلیل رفتار کاربردی این است که به کودکان کمک کند تا مهارت‌های زندگی روزمره، ارتباطات و مدیریت خود را توسعه دهند تا بتوانند شادتر، سالم‌تر و مستقل‌تر زندگی کنند. درمانگر به آنچه قبل و بعد از یک رفتار مشکل‌ساز اتفاق میفتد، توجه کرده و مواردی را که باعث تحریک و تقویت آن می‌شوند، بررسی می‌کند.

درمان تعاملی والد-کودک (PCIT)

این درمان بر تقویت رابطه بین والدین و فرزند و بهبود مهارت‌های والدین تمرکز دارد. درمان تعاملی والد-کودک برای کمک به والدین طراحی ‌شده است تا انتظارات واضحی از رفتار فرزند خود داشته باشند و درصورت نیاز واکنش‌های مناسب را ارائه دهند.
درمانگر از نزدیک با والدین همکاری می‌کند تا نحوه تعامل آن‌ها با کودک خود را در سناریوهای مختلف مشاهده کند و برای کمک به آن‌ها برای ایجاد محیط مثبت‌تری، بازخورد ارائه می‌دهد. این روش درمانی به والدین کمک می‌کند تا یاد بگیرند که چگونه هنگام ناراحتی یا خشم فرزندشان بهتر واکنش نشان دهند. این نوع درمان به‌ویژه برای خانواده‌هایی که کودکان خردسال مشکل‌ساز دارند،‌ مفید است.

خدمات کلینیک توانبخشی راه کمال برای رفتاردرمانی کودکان

رفتار درمانی نه‌ تنها بر روی کیفیت زندگی کودک مبتلا به مشکلات رفتاری، بلکه بر روی افرادی که از او نگهداری می‌کنند نیز تأثیرگذار است. رفتاردرمانی به کودک کمک می‌کند مهارت‌های زندگی را بیاموزد و منجر به رفع مشکلات درسی و اجتماعی می‌شود‌. اگر کودک شما دچار مشکلات رفتاری مانند اضطراب، خشونت، یا اختلالات توجه است، گروه توانبخشی راه کمال با تیم متخصص خود آماده است تا به شما کمک کند. ما با استفاده از روش‌های علمی و تخصصی، برنامه درمانی مناسب برای هر کودک را طراحی کرده و همراه شما خواهیم بود. برای دریافت مشاوره و شروع فرآیند رفتار درمانی، همین حالا با ما تماس بگیرید و اولین قدم را در مسیر بهبود وضعیت کودک خود بردارید.

خدمات توانبخشی کودکان

خدمات توانبخشی کودکان

منابع

lumierechild.com

acognitiveconnection.com


مطالب مشابه

بیش فعالی در نوجوانان - علائم - علت و درمان
بیش فعالی در نوجوانان - علائم - علت و درمان

اختلال نقص توجه و بیش فعالی در نوجوانان پس از بروز نشانه‌های بلوغ، تشدید پیدا می‌کند. در دوران بلوغ، تغییرات عمده‌ای در هورمون‌ها اتفاق میفتند و این تغییرات تأثیری منفی بر بیش فعالی می‌گذارند.

انواع داروهای درمان بیش فعالی کودکان و مقایسه آنها
انواع داروهای درمان بیش فعالی کودکان و مقایسه آنها

داروی بیش فعالی درمان دائمی محسوب نمی‌شود اما به تمرکز بهتر، افزایش آرامش، یادگیری مهارت‌های جدید و کاهش تکانشگری کودکان کمک می‌کند.

انواع اختلالات ژنتیکی در کودکان و تشخیض آنها
انواع اختلالات ژنتیکی در کودکان و تشخیض آنها

اختلالات ژنتیکی در کودکان می‌توانند در یکی از دسته‌های زیر قرار گیرند: کروموزومی، چندعاملی، تک ژنی. برخی از آنها عبارتند از سندرم داون، سندرم ایکس شکننده، اوتیسم، اسپینا بیفیدا و ...

قشقرق در کودکان اوتیسم - راهکارهای آرام کردن
قشقرق در کودکان اوتیسم - راهکارهای آرام کردن

قشقرق‌ و به‌هم‌ریختگی حسی در اوتیسم ممکن است در سطح ظاهری مشابه به نظر برسند. هر دو می‌توانند با فریاد زدن و گریه کردن، لگد زدن، زدن و حبس نفس بروز پیدا کنند.

تئوری ذهن در کودکان اوتیسم چیست؟ | تمرینات کاربردی
تئوری ذهن در کودکان اوتیسم چیست؟ | تمرینات کاربردی

«تئوری ذهن» توانایی انسان را برای درک این موضوع توصیف می‌کند که درک آنچه در ذهن اشخاص دیگر می‌گذرد، غیرممکن است. «تئوری ذهن» مفهومی پیچیده به‌نظر می‌رسد، اما درواقع، معمولاً کودکان قبل از 5 سالگی به آن تسلط پیدا می‌کنند.

اختلال حس چشایی - علت بی‌مزه شدن غذا و درمان آن چیست؟
اختلال حس چشایی - علت بی‌مزه شدن غذا و درمان آن چیست؟

مشکلات حس چشایی می‌توانند تأثیر زیادی بر زندگی داشته باشند. حس چشایی، میل به غذا خوردن را تحریک می‌کند و نقش مهمی در تغذیه و انتخاب رژیم غذایی دارد. حس چشایی به سلامتی ما نیز کمک می‌کند؛ زیرا باعث می‌شود غذا یا نوشیدنی‌های فاسد را تشخیص دهیم.

کاردرمانی در جنوب تهران - بهترین مرکز تخصصی کودکان
کاردرمانی در جنوب تهران - بهترین مرکز تخصصی کودکان

در برخی موارد، دور بودن مرکز درمانی دلیل اصلی برای شرکت نکردن کودک در جلسات کاردرمانی است. انتخاب مرکزی مناسب می‌تواند تأثیر مستقیمی بر روند درمان و پیشرفت کودکان داشته باشد. اگر در جنوب تهران زندگی می‌کنید و به کاردرمانی در منزل یا کلینیک نیاز دارید،‌ ما در گروه توانبخشی راه کمال با استفاده از تکنیک‌های مدرن و برنامه‌ریزی شخصی‌شده شما را در مسیر بهبودی همراهی می‌کنیم.

کاردرمانی در شمال تهران - بهترین مرکز کاردرمانی کودکان
کاردرمانی در شمال تهران - بهترین مرکز کاردرمانی کودکان

آیا به‌دنبال بهترین و مجهزترین کلینیک کاردرمانی کودکان در شمال تهران هستید؟ کلینیک کاردرمانی راه کمال با ارائه خدمات تخصصی در محیطی گرم و صمیمی، پذیرای فرزندان دلبند شماست. ما با بهره‌گیری از دانش روز و تجهیزات پیشرفته، به کودکان کمک می‌کنیم تا توانایی‌های خود را کشف کرده و به بهترین نحو ممکن رشد کنند.

ماساژ درمانی کودکان با نیازهای ویژه
ماساژ درمانی کودکان با نیازهای ویژه

ماساژ درمانی کودک روشی طبیعی، مراقبتی و آرامش‌بخش برای حمایت از سلامت و رفاه کودک است. این درمان به‌گونه‌ای طراحی شده است که با استفاده از حرکات نرم و ریتمیک به ایجاد آرامش، کاهش اضطراب و بهبود خلق و خوی کودکان کمک کند.

کلینیک گفتاردرمانی در جنوب تهران - بهترین تجهیزات و متخصصین باتجربه
کلینیک گفتاردرمانی در جنوب تهران - بهترین تجهیزات و متخصصین باتجربه

اگر کودک شما در تلفظ کلمات، روانی گفتار، برقراری ارتباط یا درک زبان مشکل دارد، گفتاردرمانی می‌تواند روشی مؤثر برای بهبود مهارت‌های زبانی و گفتاری او باشد. انتخاب مرکز گفتاردرمانی مجهز و حرفه‌ای، نقش مهمی در پیشرفت درمانی کودک دارد.

بهترین و به‌روز‌ترین مرکز گفتاردرمانی در غرب تهران
بهترین و به‌روز‌ترین مرکز گفتاردرمانی در غرب تهران

دسترسی به مراکز گفتاردرمانی مجهز و متخصص، به‌ویژه در مناطقی مانند غرب تهران، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا رفت‌وآمد به مراکز درمانی می‌تواند برای خانواده‌ها چالش‌برانگیز باشد. اگر در غرب تهران زندگی می‌کنید ما در گروه توانبخشی راه کمال، بهترین خدمات گفتاردرمانی را با استفاده از روش‌های علمی و نوین برای شما فراهم می‌کنیم.

کلینیک گفتاردرمانی در شرق تهران - گروه توانبخشی راه کمال
کلینیک گفتاردرمانی در شرق تهران - گروه توانبخشی راه کمال

آیا به‌دنبال بهترین و پیشرفته‌ترین مرکز گفتار درمانی برای کودکان در شرق تهران هستید؟ کلینیک گفتار درمانی راه کمال با فراهم کردن محیطی گرم و دوستانه، آماده پذیرش کودکان شماست. این مرکز با استفاده از تجهیزات مدرن، دانش به‌روز و تیم متخصص، به کودکان کمک می‌کند تا مهارت‌های زبانی و ارتباطی خود را بهبود بخشند و مسیر مناسبی را برای رشد و پیشرفت طی کنند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×