• ۰۹۰۲۳۹۵۱۱۱۱
  • پيروزی ، بين مترو پيروزی و نبرد ، كوچه ايلخان ، پلاك ١٢
آیا کودکان سی پی می توانند راه بروند؟

آیا کودکان سی پی می توانند راه بروند؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۶ فروردین ۱۴۰۳

توانایی راه رفتن کودکان سی پی به شدت و محل آسیب در فلج مغزی بستگی دارد.در نوع خفیف، کودک قادر به راه رفتن و تحرک است ولی در نوع شدید راه رفتن بدون کمک دیگران امکان‌پذیر نیست.

فلج مغزی اختلالی حرکتی است که بر حرکت، تعادل، وضعیت بدنی و هماهنگی کودک تأثیر می‌گذارد. توانایی راه رفتن کودکان سی پی به شدت و محل آسیب بستگی دارد. بنابراین در فلج مغزی خفیف، کودک قادر به راه رفتن و تحرک است ولی در فلج مغزی شدید راه رفتن و تحرک بدون کمک دیگران امکان‌پذیر نیستند. در این مطلب به بررسی درجات فلج مغزی، سطح توانایی کودکان مبتلا به فلج مغزی و روش‌های بهبود راه رفتن آن‌ها می‌پردازیم.

 

تحرک و فلج مغزی

فلج مغزی به‌عنوان اختلالی حرکتی، تقریباً همیشه بر تحرک کودک تأثیر می‌گذارد. تحرک به‌عنوان توانایی حرکت در محیط با سهولت و بدون محدودیت تعریف می‌شود. مشکلات راه رفتن، غلت زدن در رختخواب یا تغییر وضعیت نمونه‌هایی از محدودیت‌های حرکتی هستند.

کودکان مبتلا به فلج مغزی بسته به نوع و شدت بیماری و همچنین ناحیه آسیب‌دیده بدن، درجات مختلفی از ناتوانی در تحرک دارند. موارد زیر شایع‌ترین مشکلات حرکتی بر اساس هر نوع فلج مغزی هستند:

 

شایع‌ترین مشکلات حرکتی بر اساس هر نوع فلج مغزی

 

  • اسپاستیک. کودکانی که مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک هستند، حرکات تند، عضلات سفت، و راه رفتن نامناسب را تجربه می‌کنند.
  • آتتوئید. فلج مغزی آتتوئید یا دیس کینتیک با حرکات غیرارادی، نوسانات تون عضلانی و مشکلات در وضعیت بدن مشخص می‌شود.
  • آتاکسیک. کودکان مبتلا به فلج مغزی آتاکسیک دارای حرکات لرزان و مشکلاتی در تعادل و درک عمق هستند. آن‌ها اغلب هنگام راه رفتن پاهای خود را از هم باز می‌کنند.
  • مختلط. کودک مبتلا به فلج مغزی مختلط ترکیبی از مشکلات حرکتی اسپاستیک، آتتوئید یا آتاکسیک خواهد داشت.

محل مشکلات حرکتی کودک عامل مهمی درمورد تحرک است. به‌عنوان مثال، کودک مبتلا به همی پلژی اسپاستیک احتمالاً تحرک بهتری نسبت به کودک مبتلا به دایپلژی اسپاستیک یا کوادری پلژی دارد. دسته‌های زیر محل مشکلات حرکتی مرتبط با فلج مغزی را توصیف می‌کنند:

  • مونوپلژی. فقط یک اندام تحت تأثیر قرار می‌گیرد. مونوپلژی بسیار نادر است.
  • دایپلژی. هر دو پا درگیر می‌شوند. بازوها ممکن است به میزان کمتری تحت تأثیر قرار گیرند.
  • همی پلژی. یک طرف بدن (یک دست و یک پا) تحت تأثیر قرار می‌گیرند.
  • تری پلژی. سه اندام، معمولاً هر دو پا و یک بازو، تحت تأثیر قرار می‌گیرند. این نوع فلج مغزی گاهی‌اوقات به‌عنوان دی پلژی با پوشش همی پلژیک شناخته می‌شود.
  • کوادری پلژی. هر دو دست و هر دو پا تحت تأثیر قرار می‌گیرند. ماهیچه‌های تنه، صورت و دهان نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.
  • همی پلژی مضاعف. هر دو دست و هر دو پا تحت تأثیر قرار می‌گیرند، اما معمولاً بازوها بیشتر تحت‌تأثیر قرار می گیرند.

شدت فلج مغزی کودک می‌تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد.

 

سیستم طبقه‌بندی عملکرد حرکتی درشت (GMFCS)

سیستم طبقه‌بندی عملکرد حرکتی درشت برای فلج مغزی، حرکات ارادی را اندازه‌گیری می‌کند. به‌طور خاص، این سیستم توانایی کودک برای عملکرد و حرکت در زندگی روزمره خود را با تأکید بر چگونگی نشستن، حرکت بین موقعیت‌ها و راه رفتن بررسی می‌کند.

سیستم طبقه‌بندی عملکرد حرکتی درشت دارای پنج سطح طبقه‌بندی است:

  • سطح 1 - بدون محدودیت راه می‌رود
  • سطح 2 - با محدودیت راه می‌رود
  • سطح 3 - با استفاده از یک وسیله حرکتی دستی راه می‌رود
  • سطح 4 – محدودیت‌هایی در تحرک دارد و از وسایل دستی یا برقی استفاده می‌کند
  • سطح 5 – با کمک دیگران و با ویلچر دستی حمل می‌شود

به‌طور کلی، سطح پایین این سیستم نشان‌دهنده فلج مغزی خفیف بوده، درحالی‌که سطح بالا به معنی فلج مغزی شدیدتر است.

 

تجزیه‌وتحلیل راه رفتن و تحرک کودک سی پی

تجزیه‌وتحلیل راه رفتن و حرکت کودک مبتلا به فلج مغزی نیز می‌تواند به شناسایی و درمان مشکلات حرکتی او کمک کند. در طول آنالیز از فناوری کامپیوتری برای ثبت اتفاقاتی که بر عضلات، مفاصل و سایر نیروهایی که هنگام راه رفتن روی مفاصل وارد می‌شوند، استفاده می‌شود. این روند معمولاً چند ساعت طول می‌کشد و ممکن است چندین هفته طول بکشد تا نتایج دریافت شود.

در طول تجزیه‌وتحلیل راه رفتن و حرکت، بیمار تحت چندین آزمایش یا ارزیابی قرار می‌گیرد. بازدیدی معمولی از راه رفتن و تحلیل حرکت بیمار ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • فیلمبرداری از بیمار در حال راه رفتن
  • معاینه فیزیکی
  • اعمال سنسورهایی بر روی بدن بیمار. سنسورها زمانی را که عضلات بیمار فعال یا در حال استراحت هستند ضبط می‌کنند.
  • تست فشار کف پا (بیمار در امتداد تشک روی زمین راه می‌رود و الگوها و توزیع فشار ثبت می‌شوند)

سپس داده‌های جمع‌آوری‌شده در طول آزمایش برای ایجاد مدلی سه بعدی و مجازی از راه رفتن بیمار استفاده می‌شوند. این نگاه دقیق به پزشکان و درمانگران اجازه می‌دهد تا مشکلات خاص راه رفتن کودک را شناسایی کرده و بهترین راهکار درمانی را مشخص کنند.

 

درمان مشکلات حرکتی کودکان سی پی

پزشک پس از جمع‌آوری اطلاعات موردنیاز، به‌دنبال راه‌هایی برای درمان مشکل راه رفتن کودک مبتلا به فلج مغزی است. در ادامه روش‌های درمانی مختلف ذکر شده‌اند:

 

درمان مشکلات حرکتی کودکان سی پی

 

عمل جراحی

اگرچه عمل جراحی برای بهبود تحرک کودکان مبتلا به فلج مغزی روشی معمول نیست، اما به‌عنوان گزینه‌ای درمانی در نظر گرفته می‌شود.

فلج مغزی هرگز قابل درمان نیست، اما جراحی برای ترمیم بدشکلی در پاها، حرکت راحت‌تر و افزایش سطح استقلال کودک استفاده می‌شود. جراحی برای افزایش طول عضلات و تاندون‌های منقبض می‌تواند به بهبود تحرک و کاهش اسپاستیسیتی و درد کمک کند.

برخی از انواع جراحی که کودک فلج مغزی ممکن است از آن‌ها بهره‌مند شود عبارت‌اند از:

  • جراحی تاندون. در کودکانی که می‌توانند راه بروند، عضلات اسپاستیک اغلب باعث سفت شدن و کوتاه شدن تاندون‌ها در طول زمان می‌شوند. روشی برای بلند کردن تاندون‌های سفت در لگن یا پاها می‌تواند به کودکانی که می‌توانند راه بروند کمک کند راه رفتن خود را بهبود بخشند.
  • استئوتومی. این روش استخوان‌ها را تغییر شکل می‌دهد و مجدداً مرتب می‌کند تا موقعیت صحیحی داشته باشند و باعث راه رفتن آسان‌تر می‌شود.
  • جراحی ستون فقرات. کودک ممکن است از روشی به نام فیوژن ستون فقرات برای تثبیت یا صاف کردن ستون فقرات بهره‌مند شود. همچنین این روش درمانی می‌تواند فشار دردناک روی اعصاب را کاهش دهد.
  • ریزوتومی انتخابی پشتی. این جراحی مغز و اعصاب، اعصابی را که باعث ایجاد اسپاسم در عضلات پاها می‌شوند، قطع می‌کند. این روش درمانی می‌تواند اسپاسم‌هایی را که منجر به سفتی عضلات و راه رفتن دشوار می‌شوند کاهش دهد.

 

فیزیوتراپی برای بهبود تحرک

درمان استاندارد مشکلات حرکتی که هر فرد مبتلا به فلج مغزی می‌تواند از آن بهره‌مند شود، فیزیوتراپی است. فیزیوتراپ می‌تواند به بیماران کمک کند تا اهداف حرکتی خود مانند توانایی راه رفتن با وسایل کمی، راه رفتن با درد کمتر،‌ داشتن تعادل بهتر را تعیین کنند و سپس به‌طور منظم با بیمار کار می‌کند تا به این اهداف برسند.

فیزیوتراپی با تقویت عضلات، بهبود هماهنگی، بهبود تعادل و افزایش انعطاف‌پذیری به تحرک کمک می‌کند. تمرینات، تجهیزات انطباقی، کشش و سایر فعالیت‌ها در فیزیوتراپی برای رسیدن به این اهداف مورد استفاده قرار می‌گیرند و به کودکان استقلال، عملکرد فیزیکی و در نهایت تحرک بیشتر می‌دهند.

 

دارودرمانی

برخی از داروها همچنین ممکن است با هدف قرار دادن مشکلات اساسی عضلات به تسکین علائم خاص فلج مغزی کمک کنند. شل‌کننده‌های عضلانی معمولاً برای فلج مغزی استفاده می‌شوند؛ زیرا اسپاستیسیته عضلانی را که مانعی برای تحرک بهتر است،‌ کاهش می‌دهند.

دیازپام، باکلوفن و سایرین سفتی و انقباض ماهیچه‌ها را کاهش می‌دهند و به کودک اجازه می‌دهند راحت‌تر حرکت کند. عوارض جانبی این داروها ممکن است شامل خواب‌آلودگی، ضعف، اسهال و حالت تهوع باشند.

 

استفاده از دستگاه‌های کمکی

علاوه بر درمان و سایر استراتژی‌ها برای بهبود تحرک، دستگاه‌هایی که به کودکان در راه رفتن کمک می‌کنند می‌توانند مفید باشند. عصا و واکر به کودکانی که راه رفتن آن‌ها نامناسب است یا تعادل خوبی ندارند کمک می‌کنند. برای کودکانی که اصلاً نمی‌توانند راه بروند یا فقط با درد یا سختی زیاد راه می‌روند، ویلچر می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی توانایی دور زدن و تحرک را افزایش دهد.

 

جمع‌بندی

راه رفتن یکی از شایع‌ترین مشکلات مرتبط با فلج مغزی است. در کودک مبتلا به این بیماری باید نوع و میزان مشکلات حرکتی مورد ارزیابی قرار گیرند و والدین گزینه‌هایی برای بهبود تحرک فرزندشان بیابند. اگرچه این بیماری قابل درمان نیست، اما انجام اقداماتی تحرک راحت‌تر به کودکان کمک کند تا به بهترین نتایج ممکن برای عملکرد و استقلال برسند. کارشناسان و متخصصان کلینیک توانبخشی راه کمال برای ارزیابی شدت بیماری و ارائه روش‌های درمانی مناسب به شما کمک می‌کنند.

 

منابع

cerebralpalsyguide.com

cerebralpalsyguidance.com


مطالب مشابه

اوتیسم شدید یا اتیسم 3 سطح چیست؟
اوتیسم شدید یا اتیسم 3 سطح چیست؟

اوتیسم شدید یا اتیسم سطح 3 نوعی اوتیسم با نیازهای حمایتی بالا است. کودک مبتلا ممکن است غیرکلامی باشد یا گفتار بسیار محدود و مهارت‌های اجتماعی بسیار کمی داشته باشد. این کودکان معمولاً با مشکلاتی در پردازش حسی و مشکلات زیادی در مواجهه با تغییرات در روال روزمره روبه‌رو هستند

اوتیسم خفیف یا سطح 1 چیست و چه علائمی دارد؟
اوتیسم خفیف یا سطح 1 چیست و چه علائمی دارد؟

اوتیسم خفیف یا سطح 1 با چالش‌هایی در زمینه‌های تعامل اجتماعی، ارتباطات و رفتار مشخص می‌شود. کودکان مبتلا به این سطح از اوتیسم علائمی خفیف‌تر نسبت به کودکان با اوتیسم سطح 3 نشان می‌دهند و به حمایت کمتری در زندگی روزمره نیاز دارند.

خدمات و تمرینات کاردرمانی در منزل برای کودکان
خدمات و تمرینات کاردرمانی در منزل برای کودکان

کاردرمانی در منزل برای کودکان به‌عنوان یک رویکرد نوین و مؤثر در حمایت از کودکان با نیازهای ویژه، توجه ویژه‌ای را جلب کرده است. این نوع درمان به کودکان این امکان را می‌دهد که در محیط آشنا و راحت خود، به بهبود مهارت‌های حرکتی، اجتماعی و شناختی بپردازند.

علائم بیش فعالی در نوزادان چیست؟
علائم بیش فعالی در نوزادان چیست؟

با وجود اینکه تشخیص بیش فعالی در دوران نوزادی دشوار است، برخی علائم می‌توانند زنگ خطری برای توجه والدین باشند. به طور معمول، نوزادان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی بیشتر از سایر کودکان نیازمند توجه و مراقبت هستند.

بهترین دکتر فوق تخصص بیش فعالی کودکان در تهران
بهترین دکتر فوق تخصص بیش فعالی کودکان در تهران

زمانی که در پی تشخیص یا درمان اختلال نقص توجه و بیش ‌فعالی (ADHD) هستید، انتخاب دکتر واجد شرایط که تجربه‌ی بالایی در برخورد با این اختلال داشته باشد، بسیار حیاتی است. متخصصان مختلفی می‌توانند در تشخیص و درمان بیش فعالی مشارکت کنند. این گروه شامل پزشکان، روانشناسان، مددکاران اجتماعی، پرستاران، دستیاران پزشک و دیگر درمانگران مجاز می‌شود.

زانوی ضربدری در کودکان چیست و چگونه درمان می شود؟
زانوی ضربدری در کودکان چیست و چگونه درمان می شود؟

زانوهای ضربدری وضعیتی است که زانوهای کودک هنگام ایستادن به هم نزدیک می‌شوند و مچ پاها از یکدیگر فاصله دارند. در اکثر موارد نیاز به درمان خاصی ندارد و با حرکات اصلاحی حل می شود.

جدیدترین داروی درمان اوتیسم طبق تحقیقات اخیر
جدیدترین داروی درمان اوتیسم طبق تحقیقات اخیر

پژوهش‌های نوین در حوزه درمان اوتیسم به تولید داروهای جدید AB-2004 ، بالواپتان، سورامین، نیسر‌ویمب منجر شده است که هدف آنهاکاهش علائم رفتاری و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به اوتیسم است.

کاردرمانی فلج مغزی در کودکان CP در کلینیک تخصصی کاردرمانی
کاردرمانی فلج مغزی در کودکان CP در کلینیک تخصصی کاردرمانی

کاردرمانی کودکان مبتلا به فلج مغزی می‌تواند به بهبود هماهنگی عضلات و مفاصل کمک کند؛ مشکلاتی که می‌توانند انجام فعالیت‌های روزانه مانند خوردن، مسواک زدن و حمام کردن را دشوار سازند.

تست اتیسم در کودکان - پرسشنامه های M-CHAT-R و ASSQ
تست اتیسم در کودکان - پرسشنامه های M-CHAT-R و ASSQ

در حالی که تشخیص اوتیسم تنها توسط متخصص انجام می‌شود، چندین ابزار غربالگری وجود دارند که می‌توانند والدین، مراقبان و افراد مبتلا به اتیسم را نسبت به علائم بالقوه این اختلال آگاه کند.

درمان پای پرانتزی کودکان- انواع روش های جراحی و غیرجراحی
درمان پای پرانتزی کودکان- انواع روش های جراحی و غیرجراحی

یکی از روش‌های مؤثر در درمان غیرجراحی پای پرانتزی در کودکان ، استفاده از بریس‌های ارتوپدی است. بریس‌ها به عنوان یک ابزار اصلاحی، به پاهای کودک بسته می‌شوند و با ایجاد فشار کنترل شده، به تدریج به صاف کردن زانوها و مچ پاها کمک می‌کنند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×