• ۰۹۰۲۳۹۵۱۱۱۱
  • پيروزی ، بين مترو پيروزی و نبرد ، كوچه ايلخان ، پلاك ١٢
مشکلات خواب کودکان فلج مغزی و درمان آنها

مشکلات خواب کودکان فلج مغزی و درمان آنها

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۵ مرداد ۱۴۰۳

کودکان مبتلا به فلج مغزی بیشتر از کودکان بدون فلج مغزی دچار مشکلات خواب می‌شوند. بین 23 تا 46 درصد از کودکان مبتلا به فلج مغزی با مشکلات خواب دست و پنجه نرم می‌کنند.

مشکلات خواب در کودکان فلج مغزی مشکلاتی شایع هستند. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارند که در کودکان متفاوت هستند. شناسایی علت زمینه‌ای، گام مهمی در ایجاد یک برنامه درمانی برای بهبود کیفیت خواب تا حد امکان است.

مشکلات خواب می توانند شامل اختلال در کیفیت و مدت خواب و همچنین مشکل در شروع خواب در وهله اول باشند. کودکان مبتلا به اختلالات خواب خفیف معمولاً می‌توانند الگوهای خواب خود را در طول زمان تنظیم کنند. بااین‌حال، سایر اختلالات خواب آنقدر جدی هستند که می‌توانند در بسیاری از جنبه‌های زندگی کودک اختلال ایجاد کنند. این جنبه‌ها شامل یادگیری، عملکرد ذهنی، تنظیم عاطفی و عملکرد اجتماعی هستند.

کودکان مبتلا به فلج مغزی بیشتر از کودکان بدون فلج مغزی دچار مشکلات خواب می‌شوند. مطالعات نشان می‌دهند که بین 23 تا 46 درصد از کودکان مبتلا به فلج مغزی با مشکلات خواب دست و پنجه نرم می‌کنند.

بر اساس مطالعه‌ای که توسط تیمی از پزشکان منتشر شد و الگوهای خواب را در کودکان مبتلا به فلج مغزی مورد مطالعه قرار داد، بیش از 40 درصد از کودکان مبتلا به فلج مغزی نمره الگوی خواب غیرطبیعی داشتند.

مشکلات خواب می‌توانند به‌دلیل اختلال در ترشح ملاتونین، اختلالات تنفس خواب، دندان قروچه غیرارادی، خواب زیاد در طول روز و کابوس‌ها ایجاد شوند.

این مشکلات نه تنها بر رشد کودک تأثیر می‌گذارند بلکه باعث ایجاد اختلال در کل خانواده می‌شوند. نزدیک به 40 درصد از کودکان مبتلا به فلج مغزی حداقل یک بار در شب، تقریباً هر شب، نیاز به توجه والدین یا مراقبین پیدا می‌کنند. این مسئله می‌تواند منجر به مشکلاتی در تمرکز و عملکرد والدین در روز بعد شود.

 

خواب چیست؟

به طور خلاصه، خواب نتیجه ساعت درونی همه ما است. این ساعت سلول‌های عصبی مغز را که مسئول بیداری یا خواب هستند، تنظیم می‌کند.

سلول‌های عصبی حتی در غیاب الگوی متناوب تاریکی و روشنایی که معمولاً به‌دلیل چرخش زمین حول محور خود اتفاق میفتد، از نظر ریتمیک فعال هستند. تحقیقات نشان داده‌اند که ساعت درونی مغز ما روی مدت تقریباً یک روز روی زمین تنظیم شده است و حتی اگر روزهای زیادی در یک نور باقی بمانیم، همین ریتم را حفظ می‌کنیم.

 

اهمیت خواب کافی

شکی نیست که خواب مهم است. دانشمندان هنوز دقیقاً نمی‌دانند چرا خواب اهمیت دارد و چه تأثیری بر مغز و بدن می‌گذارد، اما یک شب با خواب ضعیف یا ناکافی، ما را در روز بعد خسته، ناراحت و بی‌توجه می‌کند.

اگر در طول هفته‌ها، ماه‌ها یا سال‌ها خواب کم یا ضعیفی داشته باشیم، سلامتی ما در معرض خطر قرار می‌گیرد. خواب ضعیف و کم با افزایش فشار خون، افزایش خطر لخته شدن خون در قلب و مغز، دیابت و سایر اختلالات متابولیک، کاهش پاسخ ایمنی و ایجاد زوال عقل مرتبط است.

بر اساس اثرات منفی کمبود خواب، بین دانشمندان اتفاق نظر وجود دارد که خواب برای بهبودی مغز و بدن مهم است.

بسیاری از شواهد نشان می‌دهند بخش‌های مختلف مغز آنچه را که در طول روز تجربه کرده‌ایم و آموخته‌ایم «بازخوانی» می‌کنند و این یک عملکرد مهم است که آموخته‌ها و تجربه‌های آن روز را در حافظه‌مان تثبیت کنیم.

 

چگونه فلج مغزی بر خواب تأثیر می‌گذارد؟

خواب برای رشد مطلوب، عملکرد شناختی و خلق‌و‌خوی مناسب ضروری است. متأسفانه، فلج مغزی می‌تواند مشکلاتی در خواب خوب شبانه کودکان ایجاد کند.

فلج مغزی اختلالی رشدی است که در درجه اول بر عملکردهای حرکتی مانند حرکت، تعادل، وضعیت بدنی و هماهنگی تأثیر می‌گذارد. اختلالات حرکتی نه تنها در هنگام بیدار بودن افراد، بلکه در خواب نیز بر بدن تأثیر می‌گذارند.

تاثیر سی پی بر خواب

عوامل رایج مرتبط با فلج مغزی که ممکن است با خواب تداخل داشته باشند عبارت‌اند از:

  • اسپاستیسیتی. اسپاستیسیتی انقباضات غیرارادی عضلانی ناشی از آسیب به سیستم عصبی مرکزی را توصیف می‌کند. این اختلال می‌تواند منبع اصلی درد یا ناراحتی در افراد مبتلا به فلج مغزی باشد و باعث بیدار نگه داشتن آن‌ها در طول شب شود.
  • عوارض تنفسی. در هنگام خواب، افراد نمی‌توانند به‌طور آگاهانه تنفس خود را کنترل کنند. در نتیجه، هر نوع انسداد راه هوایی ممکن است در تنفس اختلال ایجاد کرده و خواب را مختل کند.
  • عوارض گوارشی. بسیاری از افراد مبتلا به فلج مغزی با مشکلات گوارشی مواجه می‌شوند که باعث ناراحتی و جلوگیری از خواب می‌شود. شایع‌ترین بیماری، ریفلاکس معده به مری است که می‌تواند باعث سوزش سر دل، استفراغ و حالت تهوع شود.
  • صرع. فلج مغزی و صرع ممکن است در نتیجه آسیب به مغز به‌صورت همزمان رخ دهند. صرع می‌تواند خواب را مختل کند و باعث اختلالات خواب شود. علاوه بر این، داروهای ضدصرع عوارض جانبی‌ای دارند که ممکن است خواب را تحت تأثیر قرار دهند و باعث خواب‌آلودگی بیش‌ازحد در طول روز شوند.
  • اختلالات بینایی. اختلالات بینایی مستقیماً با فلج مغزی مرتبط نیستند اما معمولاً به‌صورت همزمان با این بیماری رخ می‌دهند. درک غیرطبیعی نور بر تنظیم هورمون‌های خواب مانند ملاتونین و آدنوزین تأثیر می‌گذارد و می‌تواند بر کیفیت خواب تأثیرگذار باشد.
  • آبریزش از دهان. کودکان مبتلا به فلج مغزی اغلب در کنترل جویدن و بلع مشکل دارند. به همین دلیل احتمال بروز مشکل در آبریزش از دهان آن‌ها بسیار بیشتر است. ترشح بیش‌ازحد آب دهان می‌تواند باعث خفگی کودکان یا مشکلات تنفسی در هنگام خواب شود.
  • یبوست. بسیاری از کودکان مبتلا به فلج مغزی به‌دلیل تحرک محدود، کاهش مصرف مایعات، سوءتغذیه یا عضلات ضعیف معده، دچار یبوست می‌شوند. یبوست می‌تواند دردناک باشد و کودکان را از خواب بیدار کند.
  • زخم های پوستی. کودکانی که از ویلچر و سایر وسایل کمک حرکتی و وسایل کمکی استفاده می‌کنند، در معرض خطر ابتلا به زخم‌های پوستی هستند که به‌عنوان زخم فشاری یا زخم بستر نیز شناخته می‌شوند. فشار و زخم‌های پوستی ناشی از کمبود خون‌رسانی به قسمت‌های آسیب‌دیده بدن هستند و ممکن است پاها، پشت، بازوها یا هر قسمت دیگری که دائماً به وسایل حرکتی (مثلاً پشت ویلچر) کشیده می‌شوند را تحت تأثیر قرار دهند. زخم‌های پوستی اغلب دردناک هستند و درصورت عدم درمان، می‌توانند زندگی کودک را به خطر بیندازند.

 

علائم مشکلات خواب در کودکان مبتلا به فلج مغزی

برای جلوگیری از تأثیرات منفی بر رشد، خلق‌وخو و یادگیری فرزندتان، شناسایی و مدیریت زودهنگام مشکلات خواب ضروری هستند.

علائم شایع مشکلات خواب در کودکان فلج مغزی عبارت‌اند از:

  • مشکلات مربوط به خوابیدن و خواب ماندن
  • دندان قروچه
  • خواب یا خستگی مفرط در طول روز
  • مشکلات تنفسی در هنگام خواب
  • کابوس‌ها
  • در خواب حرف زدن

در حالی که یک شب خواب بی‌کیفیت نگران‌کننده نیست، ادامه مشکلات خواب می‌تواند مشکل‌ساز باشد و به‌طور قابل توجهی بر رشد و رفتار کودک شما در طول روز تأثیر بگذارد.

 

فواید خواب خوب شبانه

خواب فقط زمانی برای استراحت آرام نیست بلکه فعالیتی ضروری برای عملکرد مغز و بدن است.

تحقیقات نشان داده‌اند که داشتن خواب مناسب باعث بهبود ظرفیت یادگیری و همچنین تمرکز، خلاقیت، قضاوت و مهارت‌های حل مسئله می‌شود.

آسیب به رگ‌های خونی و سایر بافت‌های بدن اغلب در طول خواب ترمیم می‌شود. علاوه بر این، هورمون‌هایی که در طول خواب عمیق ترشح می‌شوند باعث رشد طبیعی و افزایش توده عضلانی می‌شوند.

 

خطرات مرتبط با کمبود خواب

مشکلات ناشی از کمبود خواب

یک شب خواب ناکافی چیز مهمی نیست، اما تلاش مکرر برای خوابیدن در طول شب می‌تواند پیامدهای جسمی، ذهنی و رفتاری قابل توجهی داشته باشد.

پیامدهای کمبود خواب عبارت‌اند از:

  • افزایش درد
  • رشد ناکافی
  • افزایش حساسیت و تحریک‌پذیری
  • تمرکز ضعیف
  • افزایش استعداد ابتلا به بیماری‌ها
  • خواب‌آلودگی مفرط در طول روز

مشکلات خواب نه تنها کودکان مبتلا به فلج مغزی را تحت تأثیر قرار می‌دهند، بلکه بر روی خانواده‌های آن‌ها نیز تأثیر می‌گذارند. والدین اغلب گزارش می‌دهند که چندین بار در طول شب از خواب بیدار می‌شوند تا از فرزندان خود مراقبت کنند. در نتیجه، هم کودک و هم والدینش ممکن است عواقب کمبود خواب را تجربه کنند.

 

درمان مشکلات خواب در افراد مبتلا به فلج مغزی

درمان مشکلات خواب بسته به علت اصلی اختلال خواب، در افراد مختلف متفاوت است.

درمان مشکلات خواب در فلج مغزی

در زیر، مداخلات درمانی‌ای را که باعث بهبود استراحت شبانه می‌شوند، بررسی می‌کنیم:

یک محیط خواب ایده‌آل برای فرزند خود ایجاد کنید

تنظیم محیط خواب مناسب می‌تواند تفاوت قابل توجهی ایجاد کند.

راحتی را در اولویت قرار دهید و از نور شدید، صداهای آزاردهنده و دمای شدید در اتاق کودک استفاده نکنید.

علاوه بر این، مطمئن شوید که بافت رختخواب کودکتان خیلی زبر نباشد و پوست او را تحریک نکند. بالش‌ها همچنین می‌توانند به کودک شما کمک کنند تا موقعیت خواب راحتی داشته باشد.

ایجاد یک برنامه روتین شبانه به آماده‌سازی افراد برای خواب کمک می‌کند. این روتین می‌تواند شامل محدود کردن استفاده از تلفن،‌ آی‌پد و تلویزیون یک ساعت قبل از خواب و حمام آب گرم برای شل کردن عضلات باشد.

 

درباره داروهای کودک از پزشک بپرسید

بسته به علت اصلی اختلال خواب کودک، توصیه‌های دارویی متفاوت خواهند بود.

به‌عنوان مثال، اگر علت اصلی اختلال خواب کودک شما ناراحتی عمومی باشد، مسکن‌های بدون نسخه مانند ایبوپروفن ممکن است این کار را انجام دهند. بااین‌حال، اگر عوارض شدیدتر باشند، ممکن است داروهای قوی‌تری لازم باشند.

داروهایی که ممکن است برای مشکلات خواب در افراد مبتلا به فلج مغزی توصیه شوند عبارت‌اند از:

  • باکلوفن یا سایر داروهای آرام‌بخش (برای کمک به رفع اسپاسم)
  • داروهای ضدتشنج (برای کاهش خطر تشنج در افراد مبتلا به صرع همزمان با فلج مغزی)
  • آنتی اسیدها (برای خنثی کردن اسید معده در صورت بروز مشکلات گوارشی)

به خاطر داشته باشید که اگر برای کودک شما داروهای قوی‌تری تجویز شوند، معمولاً خطر عوارض جانبی بیشتری وجود دارد.

گاهی‌اوقات، داروهایی که کودک شما برای علائم دیگر مصرف می‌کند ممکن است دلیل مشکلات خواب باشند. به‌عنوان مثال، داروهای ضدتشنج می‌توانند به جلوگیری از تشنج در طول خواب کمک کنند، اما ممکن است باعث افزایش خستگی در طول روز نیز شوند.

قبل از استفاده از هر گونه داروی جدید یا استفاده منظم از داروهای بدون نسخه، حتماً با پزشک اطفال کودک خود صحبت کنید. آن‌ها ممکن است به‌جای تجویز دارو، مکمل ملاتونین را برای افزایش سطح هورمون خواب توصیه کنند.

 

مراقب رژیم غذایی کودک باشید

اگر عوارض گوارشی مسئول مشکلات خواب کودک شما باشند، باید در پایان روز به آنچه کودک می‌خورد توجه داشته باشید.

به‌عنوان مثال، سعی کنید چند ساعت قبل از خواب کودکتان از غذاهای شیرین پرهیز کنید تا از افزایش انرژی جلوگیری شود. علاوه بر این، هضم وعده‌های غذایی بزرگ ممکن است مشکل باشد و ممکن است کودک شما را شب‌ها بیدار نگه دارد.

 

هر روز همراه با کودک ورزش کنید

ورزش راهی عالی برای خواب بهتر و راحت‌تر است. بنابراین حتی اگر کودک شما مبتلا به فلج مغزی است و حرکات او به‌خاطر این بیماری محدود شده‌اند، با او همراه شوید و به او کمک کنید به‌صورت روزانه فعالیت بدنی داشته باشد و  از  ورزش‌های مناسب برای فلج مغزی بهره‌مند شوید.

هر فعالیتی که بتواند باعث تحرک بیشتر کودک شود مؤثر خواهد بود. حتی می‌توانید از روش‌های درمانی‌ای که به درمان فلج مغزی کمک می‌کنند، مانند فیزیوتراپی، آب‌درمانی، کشش هدفمند، پیاده‌روی یا استفاده بیشتر از ویلچر در طول روز، بهره‌مند شوید.

 

جمع‌بندی

مشکلات خواب در افراد مبتلا به فلج مغزی اغلب نادیده گرفته می‌شوند، اما باید بسیار جدی گرفته شوند؛ زیرا می‌توانند به‌طور قابل توجهی بر رشد کودک شما تأثیر بگذارند. میزان ناکافی خواب بر رشد، ثبات عاطفی و عملکرد شناختی تأثیر منفی می‌گذارد. بنابراین اگر فرزند شما مبتلا به فلج مغزی است و از اختلالات خواب رنج می‌برد حتماً به پزشک مراجعه کنید. کارشناسان و متخصصان کلینیک توانبخشی راه کمال می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند.

 

 منابع

flintrehab.com

cerebralpalsyguidance.com

elsassfonden.dk

 


مطالب مشابه

اوتیسم خفیف یا سطح 1 چیست و چه علائمی دارد؟
اوتیسم خفیف یا سطح 1 چیست و چه علائمی دارد؟

اوتیسم خفیف یا سطح 1 با چالش‌هایی در زمینه‌های تعامل اجتماعی، ارتباطات و رفتار مشخص می‌شود. کودکان مبتلا به این سطح از اوتیسم علائمی خفیف‌تر نسبت به کودکان با اوتیسم سطح 3 نشان می‌دهند و به حمایت کمتری در زندگی روزمره نیاز دارند.

خدمات و تمرینات کاردرمانی در منزل برای کودکان
خدمات و تمرینات کاردرمانی در منزل برای کودکان

کاردرمانی در منزل برای کودکان به‌عنوان یک رویکرد نوین و مؤثر در حمایت از کودکان با نیازهای ویژه، توجه ویژه‌ای را جلب کرده است. این نوع درمان به کودکان این امکان را می‌دهد که در محیط آشنا و راحت خود، به بهبود مهارت‌های حرکتی، اجتماعی و شناختی بپردازند.

علائم بیش فعالی در نوزادان چیست؟
علائم بیش فعالی در نوزادان چیست؟

با وجود اینکه تشخیص بیش فعالی در دوران نوزادی دشوار است، برخی علائم می‌توانند زنگ خطری برای توجه والدین باشند. به طور معمول، نوزادان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی بیشتر از سایر کودکان نیازمند توجه و مراقبت هستند.

بهترین دکتر فوق تخصص بیش فعالی کودکان در تهران
بهترین دکتر فوق تخصص بیش فعالی کودکان در تهران

زمانی که در پی تشخیص یا درمان اختلال نقص توجه و بیش ‌فعالی (ADHD) هستید، انتخاب دکتر واجد شرایط که تجربه‌ی بالایی در برخورد با این اختلال داشته باشد، بسیار حیاتی است. متخصصان مختلفی می‌توانند در تشخیص و درمان بیش فعالی مشارکت کنند. این گروه شامل پزشکان، روانشناسان، مددکاران اجتماعی، پرستاران، دستیاران پزشک و دیگر درمانگران مجاز می‌شود.

زانوی ضربدری در کودکان چیست و چگونه درمان می شود؟
زانوی ضربدری در کودکان چیست و چگونه درمان می شود؟

زانوهای ضربدری وضعیتی است که زانوهای کودک هنگام ایستادن به هم نزدیک می‌شوند و مچ پاها از یکدیگر فاصله دارند. در اکثر موارد نیاز به درمان خاصی ندارد و با حرکات اصلاحی حل می شود.

جدیدترین داروی درمان اوتیسم طبق تحقیقات اخیر
جدیدترین داروی درمان اوتیسم طبق تحقیقات اخیر

پژوهش‌های نوین در حوزه درمان اوتیسم به تولید داروهای جدید AB-2004 ، بالواپتان، سورامین، نیسر‌ویمب منجر شده است که هدف آنهاکاهش علائم رفتاری و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به اوتیسم است.

کاردرمانی فلج مغزی در کودکان CP در کلینیک تخصصی کاردرمانی
کاردرمانی فلج مغزی در کودکان CP در کلینیک تخصصی کاردرمانی

کاردرمانی کودکان مبتلا به فلج مغزی می‌تواند به بهبود هماهنگی عضلات و مفاصل کمک کند؛ مشکلاتی که می‌توانند انجام فعالیت‌های روزانه مانند خوردن، مسواک زدن و حمام کردن را دشوار سازند.

تست اتیسم در کودکان - پرسشنامه های M-CHAT-R و ASSQ
تست اتیسم در کودکان - پرسشنامه های M-CHAT-R و ASSQ

در حالی که تشخیص اوتیسم تنها توسط متخصص انجام می‌شود، چندین ابزار غربالگری وجود دارند که می‌توانند والدین، مراقبان و افراد مبتلا به اتیسم را نسبت به علائم بالقوه این اختلال آگاه کند.

درمان پای پرانتزی کودکان- انواع روش های جراحی و غیرجراحی
درمان پای پرانتزی کودکان- انواع روش های جراحی و غیرجراحی

یکی از روش‌های مؤثر در درمان غیرجراحی پای پرانتزی در کودکان ، استفاده از بریس‌های ارتوپدی است. بریس‌ها به عنوان یک ابزار اصلاحی، به پاهای کودک بسته می‌شوند و با ایجاد فشار کنترل شده، به تدریج به صاف کردن زانوها و مچ پاها کمک می‌کنند.

حس وستیبولار یا تعادل چیست؟ علائم اختلالات و نحوه درمان آنها
حس وستیبولار یا تعادل چیست؟ علائم اختلالات و نحوه درمان آنها

اختلالات سیستم وستیبولار شامل چندین بیماری است که بر حس تعادل تأثیر می‌گذارد. این اختلالات بیشتر بر اندام‌های دهلیزی در گوش داخلی تأثیر می‌گذارند، اما مشکلات سیستم عصبی مرکزی نیز می‌تواند باعث ایجاد مشکلات تعادلی شوند. رایج‌ترین علامت این اختلال سرگیجه است.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×