اگر فرزند شما بهدلیل اختلال کمتوجهی و بیش فعالی (ADHD) در تمرکز کردن مشکل دارد یا بهطور تکانشی عمل میکند، این سؤال برای شما پیش میآید که بیش فعالی تا چند سالگی ادامه دارد؟ در این مطلب به بررسی تأثیر افزایش سن بر اختلال بیش فعالی میپردازیم.
حتما بخوانید: تشخیص بیش فعالی در کودکی
افزایش سن چه تأثیری بر اختلال بیش فعالی و علائم آن میگذارد؟
اختلال نقص توجه و بیش فعالی ، اختلالی عصبیرشدی است که معمولاً از دوران کودکی شروع میشود و میتواند تا بزرگسالی نیز ادامه یابد. درحالیکه علائم بیش فعالی ممکن است در طول زمان تغییر کنند یا تکامل یابند، ویژگیهای اصلی این اختلال اغلب در طول زندگی فرد باقی میمانند. بااینحال، نحوه بروز این بیماری و تأثیر آن بر افراد مختلف، متفاوت هستند.
اختلال کمبود توجه و بیش فعالی اغلب در کودکان 6ساله تشخیص داده میشود؛ زیرا ممکن است علائمی مانند بیش فعالی ، تکانشگری و مشکلات توجه و تمرکز در دوران کودکی آشکارتر باشند. تحقیقات نشان میدهند علائم بیش فعالی با بزرگ شدن کودک همچنان مشاهده میشوند. در برخی موارد نیز علائم در نوجوانان یا بزرگسالان از بین میروند و دوباره عود میکنند یا در طول زمان دچار تغییر میشوند. میزان اختلال ناشی از بیشفعالی در افراد مختلف، بهشکلی متفاوت بروز میکند. طبق تحقیقات، اختلال بیش فعالی تقریباً در نیمی از موارد تا بزرگسالی بیمار ادامه پیدا میکند.
تأثیر افزایش سن بر مغز بیماران مبتلا به بیش فعالی
کاملاً مشخص نیست که در مغز کودکان مبتلا به اختلال کمبود توجه و بیش فعالی چه اتفاقی میفتد یا مغز آنها چگونه در طول زمان تغییر میکند. تحقیقات زیادی برای بررسی مغز انجام شدهاند که نتایج مختلفی به دست آوردهاند. دلایل نتایج متفاوت به تفاوتهای فردی بیماران و نحوه انجام تحقیقات مربوط میشوند.
تحقیقات انجامشده، تغییر در تراکم و شکل قسمتهای مختلف مغز را با افزایش سن کودک مبتلا به بیشفعالی نشان میدهند. درواقع این تغییرات بهشدت با علائم بیش فعالی در دوران کودکی مرتبط بودند. طبق نتایج به دست آمده، بیشفعالی دوران کودکی با افزایش سن از بین نمیرود. اما تأثیر آن بر مغز نیز بهطور دقیق مشخص نیست.
مطالعه بیشتر: بیش فعالی در نوجوانان چگونه تشخیص داده میشود؟
بیش فعالی در بزرگسالی
حتی اگر کودک با افزایش سن درمان نشود، علائم متفاوتی در نوجوانی و بزرگسالی از خود نشان میدهد. علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی در کودکان راحتتر قابلتشخیص هستند. اما بزرگسالانی که سالها مبتلا به بیش فعالی بودهاند، راههایی برای مدیریت یا پنهان کردن علائم خود پیدا کردهاند.
بهعنوان مثال کودکان مبتلا به بیش فعالی زیاد غر میزنند، بیقراری میکنند و دائماً در حال حرکت هستند. آنها در انجام تکالیف مدرسه یا وظایف خانه کوتاهی کرده، صحبت دیگران را قطع میکنند و گاهی نیز واکنشهای تکانشی از خود بروز میدهند. در بزرگسالی، مشکل توجه و تمرکز برطرف نمیشوند ولی بسیاری از علائم دیگر از بین میروند. بهعنوان مثال، بهجای بیش فعالی ، بیمار بهراحتی خسته میشود.
بسیاری از فاکتورها میتوانند بر نحوه تغییر علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی در طول زمان تأثیر بگذارند. استرس، میزان حمایت دریافتی و راههای مدیریت علائم میتوانند نقش مهمی در تغییر علائم این بیماری داشته باشند.
همچنین این امکان وجود دارد که علائم برخی از کودکان مبتلا به بیش فعالی با افزایش سن از بین بروند. برخی از کارشناسان معتقدند دلیل از بین رفتن علائم، پیشرفت علم و عدم ابتلای کودک به بیش فعالی در کودکی بودهاند.
خدمات گروه توانبخشی راه کمال برای بیشفعالان
اختلال نقص توجه و بیش فعالی یکی از اختلالات رشدی رایج در میان کودکان است. توجه به این نکته ضروری است که این اختلال با افزایش سن از بین نمیرود بلکه علائم آن بهشکلی دیگر بروز پیدا میکنند. یکی از خدمات گروه توانبخشی راه کمال کمک به افراد مبتلا به بیش فعالی است. متخصصان این مرکز با حمایت و ارائه راهکارهای مقابلهای مناسب به بیمار کمک میکنند زندگی موفقتری داشته باشد. آنها همچنین از گزینههای درمانی مختلف شامل رفتاردرمانی، دارودرمانی و ... استفاده میکنند. بنابراین اگر یکی از عزیزان شما مبتلا به بیش فعالی است، به ما مراجعه کنید و از خدمات مرکز ما بهرهمند شوید.
منابع: