• ۰۹۰۲۳۹۵۱۱۱۱
  • پیروزی، بین مترو‌ نبردو‌ پیروزی، صددستگاه، کوچه ایلخان، پلاک۱۲، طبقه۵، واحد۹
  • خیابان شریعتی، بالاتر از ظفر، کوچه آبان، پلاک۹، طبقه ۵، واحد۹
  • درمان در منزل - ویزیت آنلاین
اختلال پردازش حسی در کودکان مبتلا به اوتیسم و درمان آن

اختلال پردازش حسی در کودکان مبتلا به اوتیسم و درمان آن

مدت مطالعه: دقیقه
انتشار : ۱۷ دی ۱۴۰۲

کودکان مبتلا به اوتیسم معمولاً ازنظر حسی به محرک‌های محیطی حساس هستند و سیستم حسی آن‌ها به‌شکلی غیرعادی به پردازش اطلاعات می‌پردازد. این افراد به‌راحتی نسبت به محرک‌ها حساسیت نشان می‌دهند.

مشاورین زیبایی جراحان
نیاز به مشاوره بیشتر دارید؟
برای صحبت با متخصصین توانبخشی کودکان تماس بگیرید.
۰۹۰۲۳۹۵۱۱۱۱
مشاوره رایگان

کودکان مبتلا به اوتیسم معمولاً ازنظر حسی به محرک‌های محیطی حساس هستند و سیستم حسی آن‌ها به‌شکلی غیرعادی به پردازش اطلاعات می‌پردازد. این افراد به‌راحتی نسبت به محرک‌ها حساسیت نشان می‌دهند. در این مطلب به بررسی اختلالات حسی در کودکان مبتلا به اوتیسم می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

اختلال پردازش حسی و اوتیسم

محیط ما مملو از اطلاعات حسی ازجمله سر و صدا، شلوغی، نور، بافت‌های مختلف لباس، دما و غیره است. ما این اطلاعات را با استفاده از حواس مختلف خود شامل بینایی، شنوایی، لامسه، بویایی و چشایی پردازش می‌کنیم.

کودکان مبتلا به اوتیسم گاهی دچار اختلال پردازش حسی هستند و نسبت به اطلاعات حسی، حساسیت بیش‌ازحد (واکنش بیش‌ازحد) یا حساسیت کمتر از معمول (واکنش کم) نشان می‌دهند. این بدان معنی است که حواس برخی از آن‌ها اطلاعات بسیار زیاد و برخی دیگر اطلاعات خیلی کمی از محیط اطراف دریافت می‌کنند. گاهی‌اوقات نیز کودکان مبتلا به اوتیسم هر دو حالت را به‌صورت ترکیبی تجربه می‌کنند. در ادامه به توضیح واکنش‌های مختلف کودکان مبتلا به اوتیسم نسبت به اطلاعات حسی می‌پردازیم:

اختلال حسی و اوتیسم

حساسیت بیش‌ازحد به اطلاعات حسی

هنگامی که کودکان مبتلا به اوتیسم به اطلاعات حسی، حساسیت بیش‌ازحد داشته باشند، سعی می‌کنند از تجربیات حسی اجتناب کنند. به‌عنوان مثال، ممکن است هنگام شنیدن صداهای بلند گوش‌های خود را بپوشانند، فقط غذاهایی با بافت یا طعم خاص بخورند، فقط انواع خاصی از لباس‌های گشاد بپوشند، یا در برابر کوتاه کردن مو یا مسواک زدن مقاومت کنند.

حساسیت کمتر از معمول نسبت به اطلاعات حسی

هنگامی که کودکان مبتلا به اوتیسم به اطلاعات حسی، حساسیت کمتری داشته باشند، به‌دنبال تجربیات حسی هستند. مثلاً ممکن است لباس‌های تنگ بپوشند، به‌دنبال لمس بافت‌های مختلف، چشیدن مزه‌های متفاوت یا بو کردن بوهای مختلف باشند.

حساسیت بیش‌ازحد و کمتر از معمول نسبت به اطلاعات حسی

برخی از کودکان می‌توانند هم حساسیت‌های بیش‌ازحد و هم حساسیت‌های کمتر از حد را در مقابل اطلاعات حسی مختلف تجربه کنند. به‌عنوان مثال، ممکن است به برخی از فرکانس‌های صدا بیش‌ازحد حساس و به برخی دیگر حساسیت کمتری داشته باشند.

معمولاً کودکان با بزرگ‌تر شدن یاد می‌گیرند حساسیت‌های خود را مدیریت کنند. حساسیت‌های حسی کودکان مبتلا به اوتیسم می‌توانند باعث ایجاد استرس و اضطراب شوند.

اختلالات حسی، کل خانواده کودک را تحت تأثیر قرار می‌دهند. به‌عنوان مثال، اگر کودکی بیش‌ازحد به سر و صدا حساس باشد، باعث محدود شدن فعالیت‌های خانواده می‌شود.

خدمات درمان اتیسم کودکان

خدمات درمان اختلالات حسی

علائم اختلال حسی در کودکان مبتلا به اوتیسم

علائم بیرونی اختلال حسی بسته به بیش‌حسی یا کم‌حسی کودکان، متفاوت می‌باشند. در ادامه چند نمونه از حساسیت‌های حسی مختلف ذکر شده‌اند:

علائم اختلال حسی در کودکان مبتلا به اوتیسم

  • اختلال حس بینایی: کودکانی که حساسیت کمتری دارند، رنگ‌های روشن را دوست دارند. کودکانی که بیش‌ازحد حساس هستند در مقابل نور خورشید یا نورهای چشمک‌زن احساس ناراحتی می‌کنند.
  • اختلال حس لامسه: کودکان با حساسیت کمتر به‌دنبال بافت‌های مختلف هستند و با لمس آن‌ها مشکلی ندارند اما کودکان بیش‌ازحد از حساس از برچسب روی لباس‌ها بیزار هستند و از پوشیدن لباس‌های تنگ اجتناب می‌کنند.
  • اختلال حس چشایی: کودکانی که حساسیت کمتری دارند، از خوردن غذاهایی با طعم قوی مانند پیاز و زیتون لذت می‌برند. درحالی‌که کودکان حساس فقط غذاهایی با بافت‌‌های خاص می‌خورند.
  • اختلال حسی بویایی: کودکانی که حساسیت کمی دارند، همه چیز را بو می‌کنند. ولی کودکان حساس متوجه بوها یا عطرهایی می‌شوند که دیگران حس نمی‌کنند.
  • اختلال حس شنوایی: کودکانی که کمتر حساس هستند، موسیقی را با صدای بلند گوش کرده و با صدای بلند صحبت می‌کنند. کودکان بیش‌ازحد حساس در حین شنیدن صداهای آرام هم گوش‌های خود را می‌پوشانند.
  • اختلال احساس تعادل: کودکانی که حساسیت کمتری دارند از تعادل ناپایداری برخوردار هستند. ولی کودکان بیش‌ازحد حساس تعادلی عالی دارند.
  • اختلال حس درد: کودکان با حساسیت کمتر معمولاً آسیب‌ها را نادیده می‌گیرند یا به آسیب‌ها پاسخ تأخیری می‌دهند. کودکان بیش‌ازحد حساس نسبت به آسیب‌های کوچک بیش‌ازحد واکنش نشان می‌دهند.

درمان اختلال حسی کودکان مبتلا به اوتیسم

درمان اختلال حسی کودک مبتلا به اوتیسم به واکنش او نسبت به اطلاعات حسی بستگی دارد. اگر کودک شما به‌راحتی تحت تأثیر اطلاعات حسی قرار می‌گیرد، می‌توانید موارد زیر را امتحان کنید:

  • «فضایی آرام» در اختیار کودک قرار دهید تا در هنگام استرس و اضطراب به آنجا پناه ببرد.
  • به فرزندتان زمان بیشتری بدهید تا حرف‌های شما را متوجه شود.
  • در زمان‌های خلوت، کودک خود را با مکان‌های جدید آشنا کنید و به‌تدریج مدت‌زمان حضور در آنجا را افزایش دهید.
  • به فرزندتان اجازه دهید برای رفع مشکل حساسیت صدا، از هدفون‌های حذف‌کننده صدا استفاده کند.
  • قبل از حضور در جمع، با دیگران درخصوص نیازهای فرزند خود صحبت کنید. به‌عنوان مثال، اگر می‌خواهید مهمانی بروید از میزبان بخواهید مهمانی را در محیطی آشنا برای کودک برگزار کند.
  • نور محیط را کاهش بدهید و برای جلوگیری از تابش بیش‌ازحد نور از عینک آفتابی استفاده کنید.
  • سعی کنید غذاهای جدید را در رژیم غذایی کودک خود قرار ندهید.
  • از خریدن لباس‌هایی با جنس حساس بپرهیزید.
  • از تکنیک‌های ماساژ و شستشو که باعث کاهش حساسیت کودک می‌شوند، استفاده کنید.
  • از محصولات معطر استفاده نکنید.


اگر کودک شما به تحریک بیشتری از طرف محیط نیاز دارد، می‌توانید اقدامات ذیل را انجام دهید:

  • برنامه‌هایی برای بازی در خارج از خانه ترتیب دهید.
  • به کودک خود اسباب‌بازی‌های تحریک‌کننده حس مانند خمیربازی، بدهید.
  • زمان مشخصی از روز را برای گوش دادن به موسیقی اختصاص دهید.
  • اگر کودک شما تمایل به نادیده گرفتن صداها دارد، با صدای بلند صحبت کنید.
  • غذاهای معطر و خوشمزه با بافت تحریک‌کننده مثل سبزیجات ترد و غذاهای داغ و سرد مثل بستنی را به رژیم غذایی فرزند خود اضافه کنید.

کمک گرفتن از متخصصان برای درمان اختلالات حسی

ازآنجایی‌که اختلالات حسی بر حواس مختلف کودک تأثیر می‌گذارند، برای درمان آن‌ها می‌توانید از کمک متخصصان مختلف بهره‌مند شوید. آن‌ها به کمک روش‌های زیر به درمان کودک شما می‌پردازند:

  • کاردرمانگران می‌توانند حساسیت‌های حسی کودک شما را ارزیابی کرده و برنامه‌ای برای مدیریت آن‌ها ایجاد کنند.
  • متخصصان تغذیه و آسیب‌شناسان گفتار به کودکانی که حساسیت‌های چشایی و بویایی دارند کمک می‌کنند.
  • اپتومتریست به درمان مشکلات بینایی کودک می‌پردازد. در برخی موارد مشکلات حسی کودک مبتلا به اوتیسم ناشی از بینایی ضعیف است.
  • اگر کودک شما صداها و صحبت کردن افراد را نادیده می‌گیرد، می‌توانید شنوایی او را توسط شنوایی‌شناس بررسی کنید.
  • اگر رفتار فرزندتان به خودش یا دیگران آسیب می‌رساند، بهتر است از مشاوره حرفه‌ای استفاده کنید. یک متخصص باتجربه می‌تواند به شما در درک و مدیریت رفتار فرزندتان کمک کند. اولین قدم صحبت با متخصص اطفال یا روانشناس است.

حتما بخوانید: کاردرمانی حسی

جمع بندی

اختلال پردازش حسی در کودکان مبتلا به اوتیسم یکی از چالش‌های مهمی است که می‌تواند تأثیر زیادی بر رفتار و تعاملات اجتماعی آن‌ها داشته باشد. این اختلال باعث می‌شود که کودکان اطلاعات حسی را به طور غیر طبیعی دریافت و پردازش کنند، که می‌تواند مشکلاتی نظیر حساسیت بیش از حد به صداها، نورها یا لمس کردن، یا کمبود واکنش به محرک‌ها ایجاد کند. از این رو، توجه ویژه به درمان و توانبخشی این کودکان اهمیت بسیاری دارد. اگر شما هم با این چالش‌ها روبرو هستید و به دنبال راه‌حل‌های موثر و حرفه‌ای هستید، گروه توانبخشی راه کمال آماده است تا به شما در بهبود کیفیت زندگی کودک شما کمک کند. برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.

خدمات توانبخشی کودکان

خدمات توانبخشی کودکان

منابع

raisingchildren.net.au


مطالب مشابه

اختلال نوشتن (دیسگرافیا) - انواع، علائم، نحوه تشخیص و درمان
اختلال نوشتن (دیسگرافیا) - انواع، علائم، نحوه تشخیص و درمان

اختلال نوشتن یا دیسگرافیا نوعی ناتوانی در یادگیری است که بر توانایی نوشتن تأثیر می‌گذارد. نوشتن یکی از اصلی‌ترین مهارت‌های اساسی است که پیش‌نیاز موفقیت‌های تحصیلی بوده و در زندگی روزمره افراد کاربرد بسیار زیادی دارد.

تفاوت اختلال سلوک با بیش فعالی و مقایسه کامل این دو اختلال
تفاوت اختلال سلوک با بیش فعالی و مقایسه کامل این دو اختلال

اختلال سلوک نوعی اختلال رفتاری محسوب می‌شود که قبل از سن 10 سالگی بروز پیدا می‌کند. درمقابل،‌ اختلال بیش فعالی یکی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی در کودکان و نوجوانان است که منجر به ناتوانی در کنترل رفتار می‌شود.

اختلالات حرکتی در کودکان: تشخیص و درمان به موقع
اختلالات حرکتی در کودکان: تشخیص و درمان به موقع

اختلالات حرکتی کودکان بر سرعت، نرمی و کنترل حرکات کودکان تأثیر می‌گذارند. مجموعه ای از تکان‌ها و اسپاسم‌های غیرارادی، لرزش، حرکات طبیعی در زمان‌ نامناسب ، حرکات بیش‌ازحد، سفتی یا اسپاسم و مشکل در کنترل حرکت هستند.

اختلال هماهنگی رشدی (DCD) یا دیسپراکسی
اختلال هماهنگی رشدی (DCD) یا دیسپراکسی

اختلال هماهنگی رشدی (DCD)، اختلالی عصبی است که تعادل، هماهنگی و مهارت‌های حرکتی بیمار ازجمله مهارت‌های حرکتی ظریف، درشت و برنامه‌ریزی حرکتی را دچار مشکل می کند.

 مرکز درمان اوتیسم کودکان در شمال تهران
مرکز درمان اوتیسم کودکان در شمال تهران

یکی از نکات مهم در هنگام یافتن مرکز درمانی اوتیسم، نزدیکی مرکز به محل زندگی بیمار است. در این صورت والدین با خیالی آسوده مراحل درمان فرزند خود را شروع می‌کنند. اگر در شمال تهران ساکن هستید و به مرکز درمانی اوتیسم نیاز دارید، گروه توانبخشی راه کمال با بهره‌گیری از تیمی مجرب و حرفه‌ای، خدمات تخصصی و نوین برای درمان کودک شما ارائه می‌دهد.

تزریق بوتاکس برای کودکان فلج مغزی: مزایا و خطرات این نوع درمان
تزریق بوتاکس برای کودکان فلج مغزی: مزایا و خطرات این نوع درمان

فلج مغزی، بیماری مادام‌العمری است که به درمان‌های طولانی‌مدت نیاز دارد. درحالی‌که اثربخشی بوتاکس در تسکین اسپاستیسیته در افراد مبتلا به فلج مغزی ثابت شده است، اثرات آن موقتی هستند.

گفتاردرمانی کودک برای غذا خوردن و مشکلات تغذیه و بلع
گفتاردرمانی کودک برای غذا خوردن و مشکلات تغذیه و بلع

امتناع کودک از غذا خوردن می‌تواند برای والدین ناراحت‌کننده باشد. مقداری بدغذایی در زمان غذا خوردن برای هر نوزاد یا کودک نوپایی طبیعی است، اما باید به‌مرور زمان از بین برود. هنگامی که بدغذایی یا مشکلات تغذیه ماه‌ها یا سال‌ها طول می‌کشند، ممکن است مشکلی پزشکی یا رفتاری در ریشه علائم آن‌ها وجود داشته باشد.

اختلال بلع در کودکان: چرا باید درمان سریع صورت گیرد؟
اختلال بلع در کودکان: چرا باید درمان سریع صورت گیرد؟

اختلال بلع یا دیسفاژی به معنی ناتوانی در عبور آسان غذا یا مایعات از دهان، گلو و سپس مری و معده در طی فرایند بلعیدن است. این اختلال می‌تواند منجر به آسپیراسیون (ورود غذا یا مایعات به نای و ریه‌ها) شود.

بال بال زدن در کودکان اوتیسم - درمان تکان دادن دست
بال بال زدن در کودکان اوتیسم - درمان تکان دادن دست

اگر با کودکی اوتیسمی زندگی یا کار کنید، می‌دانید که بال بال زدن در اوتیسم، رفتاری خودتحریکی (استیمینگ) در نظر گرفته می‌شود. کودک مبتلا به اوتیسم از رفتارهای استیمینگ برای خودتنظیمی احساسات یا اضطراب خود استفاده می‌کند.

رفتار درمانی شناختی در کودکان - انواع کاربرد و اثربخشی آن
رفتار درمانی شناختی در کودکان - انواع کاربرد و اثربخشی آن

رفتاردرمانی شناختی بر این ایده استوار است که احساسات، افکار و رفتارهای ما همگی به هم مرتبط هستند و می‌توانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند. وقتی کودکان احساس اضطراب یا افسردگی می‌کنند، به‌راحتی در چرخه افکار منفی یا غیرمفید گرفتار می‌شوند.

آشنایی با اوتیسم با عملکرد بالا: تجربیات و راهنمایی‌های درمانی
آشنایی با اوتیسم با عملکرد بالا: تجربیات و راهنمایی‌های درمانی

اصطلاح «اوتیسم با عملکرد بالا» تشخیص پزشکی رسمی نیست، بلکه به‌طور عمومی برای اشاره به افرادی استفاده می‌شود که به‌طور نسبی نیاز به حمایت کمتری دارند و قادرند به‌طور مستقل‌تری در زمینه‌هایی مانند خواندن، نوشتن، صحبت کردن و مدیریت مهارت‌های زندگی عمل کنند.

اختلالات رفتاری در کودکان: علائم هشداردهنده و روش‌های درمانی
اختلالات رفتاری در کودکان: علائم هشداردهنده و روش‌های درمانی

انواع اختلالات رفتاری شایع در کودکان شامل این موارد هستند:اختلال نقص توجه و بیش‌‌فعالی (ADHD)، اوتیسم ، سلوک (CD)، اختلالات یادگیری، نافرمانی مقابله‌ای (ODD)، انفجاری متناوب، وسواس فکری- عملی (OCD)، دو قطبی، اضطرابی، اختلالات خوردن و ...

زندگی با سندرم ساوانت: چالش‌ها، فرصت‌ها و توانمندی‌ها
زندگی با سندرم ساوانت: چالش‌ها، فرصت‌ها و توانمندی‌ها

سندروم ساوان حالتی نادر است که در آن بیمار مبتلا به اختلالات رشدی، مهارت‌های چشمگیری در حوزه‌ای خاص از خود نشان می‌دهد. این سندرم اغلب با اختلال طیف اوتیسم (ASD) مرتبط است.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×